Početna  /  SNSD se bori za čelo državne UIO i Agencije za lijekove, a obećavali formiranje entitetskih
Izdvajamo Teme i komentari

SNSD se bori za čelo državne UIO i Agencije za lijekove, a obećavali formiranje entitetskih

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Iako još nisu izabrani novi direktori Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, jasno je da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) računa na ove pozicije. I sam predsjednik ove stranke Milorad Dodik je u nekoliko navrata istakao da bi Srbi, odnosno članovi SNSD-a, trebali da dobiju ove fotelje.

Sa druge strane, formiranje entitetske Uprave i entitetske Agencije je i dalje mrtvo slovo na papiru. Podsjećamo da je parlament Srpske u decembru 2021. godine usvojio set zaključaka koji omogućavaju vraćanje nadležnosti u oblasti indirektnih poreza, pravosuđa i vojske. Ranije je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove Srpske. Ustavni sud BiH je ukinuo ovaj zakon, ali najviši funkcioneri Srpske, prije svih Milorad Dodik, rekli su da Srpska ne odustaje od formiranja sopstvene Agencije. Postavlja se pitanje da li će postojati dvije Uprave za indirektno oporezivanje i dvije Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i da li će na čelu tih institucija biti kadrovi SNSD-a.

Novinar Darko Momić smatra da je aktuelna vlast republički parlament odavno potpuno degradirala ili narodnim rječnikom rečeno – svela u ravan. Mnogi su, dodaje on, zaboravili da je prije zaključaka o formiranju Vojske Republike Srpske, Agencije za lijekove i UIO, koji su svi od reda ostali mrtvo slovo na papiru, NSRS u decembru 2015. godine usvojila zaključke o prekidu saradnje MUP-a RS sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH.

“To je urađeno iz revolta zbog hapšenja petorice bivših pripadnika VRS u Novom Gradu pod optužbom za ratne zločine. Gdje su danas ti ljudi, u kojoj fazi je postupak protiv njih i imaju li ikakvu podršku institucija Republike Srpske? Garantujem da niko od predstavnika vlasti koji su predložili i glasali za navedene zaključke ne zna ime nijednog od tih ljudi, a kamoli dokle je došao krivični postupak protiv njih”, kazao je Momić.

Ovaj primjer je, smatra on, najbolji odgovor na pitanje kako će aktuelna vlast pomiriti dva suprotna stava, odnosno kako će se odnositi prema zaključcima NSRS o formiranju Agencije za lijekove i UIO RS.

“Puj-pike, ne važe, zaboravimo da smo ih usvojili i ponašajmo se kao da ne postoje. Nažalost, narod je u oktobru prošle godine rekao šta misli o takvom načinu vođenja politike. I to je tako”, istakao je Momić za naš portal.

Komunikolog i novinar Mladen Bubonjić smatra da će SNSD staviti odluku parlamenta Srpske na „standby“ ukoliko dobiju direktorske fotelje u UIO BiH i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ako ne dobiju te fotelje, i dalje će insistirati na vraćanju nadležnosti. Drugim riječima, ukoliko ostvare svoje interese, povući će se na izvjestan period, a ako ne dobiju ono što traže intenziviraće narativ o vraćanju nadležnosti. U suštini očekuje nas naizmjenično potezanje pitanja vraćanja nadležnosti s ciljem političkog pritiska i pravljenje ustupaka i povlačenje kada ostvare interese”, kazao je Bubonjić za MojaHercegovinu.

Poslanik Liste „Za pravdu i red“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić da je usvajanje zaključaka kojima se nalaže osnivanje Agencije za lijekove RS, Vojske RS, UIO RS, Granične policije RS farsa koja je služila dnevnopolitičkoj svrsi. On smatra da te institucije neće biti formirane.

“Problem je što naš narod pamti kao riba, te zaboravlja da su iz SNSD-a govorili da je politika kakvu upravo sada oni vode – izdajnička, barem kad oni nisu bili u vlasti na nivou BiH. Narodna skupština Republike Srpske njima služi kao protočni bojler preko kojeg će režimski mediji imati materijala da dodatno truju i obmanjuju javnost. Jedino što je važno toj stranci nije nikakav nacionalni prefiks institucija, već novac koji mogu crpiti iz njih putem kriminalnih i koruptivnih radnji, što dokazuje i ovaj primjer”, tvrdi Vučinić.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, kadar PDP-a, smijenjen je s ove pozicije prije nego što mu je istekao mandat. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je to nastavak političkih obračuna.

“Ne bi me iznenadilo da SNSD počne da ubjeđuju ljude u nekom momentu da su formirali i UIO i Agenciju za lijekove i VSTS i vojsku, sve po principu ‘vjerujete li meni ili svojim očima’. Ne bi im ni to bilo prvi put. Ali sve u svemu, od te priče će ostati veliko ništa, kao što iza njihove vladavine ostaje pustoš”, rekao je Borenović.

Niko iz SNSD-a nije želio da komentariše ovu „dvoglavu situaciju“.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap