Subota, 18.01.2020
More

  SMETAJU MU DVIJE TAČKE Hoće li Komšić srušiti dogovor Dodika, Izetbegovića i Čovića

  Podijeli:

  Hrvatski član Predsjedništva BiH i trenutno predsjedavajući Željko Komšić mogao bi da pokvari dogovor o formiranju vlasti koji su postigli Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, tvrde izvori Srpskainfo.

  Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

  Prema informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, Komšiću smetaju najmanje dvije tačke u Pincipima za formiranje vlasti na nivou BiH. Prvo, u tom dokumentu decidno nije navedeno da će BiH u NATO poslati prvi godišnji nacionalni plan (ANP), što bi bio nastavak NATO puta BiH, a što Komšić vatreno zagovara.

  Kao što je poznato, prvi korak ka formiranju Savjeta ministara BiH jeste da Predsjedništvo imenuje Zorana Tegeltiju (SNSD) za predsjedavajućeg. Uobičajena je praksa da on svoj ekspoze podnosi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja glasa za sastav Savjeta ministara, ali naši izvori tvrde da nije isključeno da će Komšić već na Predsjedništvu BiH tražiti od Tegeltije da se obaveže da će u Brisel da pošalje ANP. U slučaju da to odbije, postoji mogućnost da propadne i Tegeltijino imenovanje, odnosno da se otegne u nedogled.

  Foto: HDZ BiH/RAS Srbija

  Komšić juče nije bio dostupan za komentar, ali je za Klix izjavio: „Ako ide godišnji nacionalni program, ide i mandatar“.

  Drugi problem za Komšića je to što se u sporazumu za formiranje vlasti spominje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH. U prevodu, Hrvate bi trebalo da predstavlja Čović, a ne Komšić.

  – To je provukao HDZ BiH i ta formulacija direktno igrožava Komšićevu kandidaturu za Predsjedništvo za naredne izbore – tvrdi za Srpskainfo politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić.

  Foto: Screenshot N1

  Istovremeno, smatra da Komšić neće praviti mnogo problema zbog maglovitog NATO puta BiH, jer je ubijeđena da će novopečeni koalicioni partneri na nivou BiH naći način da u Brisel ipak pošalju ANP.

  – Riječ je o redukovanom akcionom planu, koji će nas ostaviti na istom mjestu. Ispravno je pitanje američke Ambasade šta dogovor ustvari znači, jer se svi ostali prave kao da im je jasno i svako to tumači na svoj način. Takođe, pitanje je da li će NATO biti zadovoljan tim nekim redukovanim ANP kojim SDA izlazi u susret Dodiku, a Dodik je zauzvrat izašao u susret jer je dozvolio da uopšte stoji pojam NATO u ovom sporazumu. Uglavnom, ništa se neće promijeniti, svi će zadovoljiti svoje birače – smatra Marićeva.

  Očekuje da slanje „redukovanog“ ANP u NATO bude urađeno gotovo paralelno s formiranjem nove vlasti na nivou BiH, jer „oni nemaju povjerenje jedni u druge“.

  – Kada podijele plijen, funkcije, nakon toga više niko nikom neće izlaziti u susret, niti će ga slušati. Do nekog narednog budžeta – zaključuje Marićeva.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI