Početna  /  SKC Trebinje organizovao zajedničku izložbu studenata ALU Trebinje
Kultura

SKC Trebinje organizovao zajedničku izložbu studenata ALU Trebinje

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena zajednička izložba studenata trebinjske Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom ”Zajednička”. Izložena su 42 rada a predstavilo se 36 studenata. Izložba prikazuje različite poetike koje zajedno čine jednu heterogenu cjelinu, navedeno je u katalogu izložbe. Organizatori savjetuju da pažnju posjetioci trebaju usmjeriti na svaki rad pojedinačno  jer smatraju da je pitanje individue i međusobne interakcije sa ”grupom”  važno pitanje. Izložbu je organizovao nedavno oformljeni SKC Trebinje, uz podršku Kulturnog centra Trebinje. Izložba će biti postavljena narednih sedam dana.

”Da li možemo da budemo u skladu kao grupa, a sačuvati svoj integritet i kontrapunktalno stvarati u harmoniji. JA se pretvara u MI, ali ono MI gdje se ne gubi specifičnost svakog subjekta.”

Odgovor na ovo pitanje krije se u postavci izložbe ”Grupna” na kojoj se predstavilo 36 studenata ALU Trebinje sa ukupno 42 rada. Ovi mladi umjetnici poručuju da su izložbom željeli skrenuti pažnju na svoj rad koji istupa iz okvira likovnog izraza na koji je navikla sredina i publika. Različite estetike i poimanje umjetnosti čine ovu izložbu specifičnom i svakako zanimljivom.

Nikola Gajić, jedan od osnivača SKC Trebinje i student četvrte godine ALU Trebinje, na izložbi ”Grupna” predstavio se sa dva rada, rad ”Ženski paun” i radom ”Ah, taj Kene” koji je uradio sa Sonjom Beloš. Nikola za internet magazin ”Moja Hercegovina” govori o samoj izložbi ali i o aktivnostima Studentskog kulturnog centra Trebinje.

”Organizovali smo ovu grupnu izložbu koju smo i nazvali ”Grupna” jer nakon dva sata razmišljanja o nazivu, nije nam ništa bolje palo na pamet. Izložbu smo organizovali u cilju da bi studenti imali prostor da izlažu, mi smo još studenti, razvijamo se i potreban nam je prostor za izlaganje, ali i za slobodu. Na izložbi su izlagali stariji studenti, tačnije studenti III, IV godine i master studija. SKC Trebinje, čiji sam jedan od osnivača, je mlada organizacija, pravno smo osnovani prije dvadesetak dana, neformalno radimo nešto duže i želimo da trebinjskoj publici koja želi da konzumira kulturni sadržaj to omogućimo. Ciljna grupa bi bili mladi, kako bi im se otvorio prostor i dala šansa, kako bi se pokušalo spriječiti odlaženje mladih. Želimo da omogućimo mladima da imaju razlog da ostanu, ako žele naravno, ako ne – ne moraju.” – rekao je Nikola Gajić za naš magazin.

Nikola Gajić

On je govorio i o samoj izložbi ali i planovima da se sljedećim projektima pokuša uvezati sa studentima ostalih regionalnih Akademija, kako bi se ”ukrstila koplja” i ostvarila saradnja.

”Izložba ”Grupna” obuhvata različite medije, studenti su predstavili ono što rade, ništa van toga. Izložba nije tematska, a jedino što bi nas moglo spajati je to što ne možemo bez da budemo zajedno u cijeloj ovoj priči. Što se tiče SKC-a, imamo plan, ali se nadamo da ćemo malo pauzirati, pa onda krenuti u realizaciju. Planiramo da pozovemo studente sa drugih Akademija i pravimo zajedničke izložbe da bi mogli jednostavno da se uporedimo i da napravimo tu vrstu saradnje među mladim umjetnicima. U suštini, SKC Trebinje funkcioniše tako što neko, ukoliko ima neku ideju, iznese prijedlog a mi ćemo, ukoliko smo u mogućnosti, to i realizovati.” – rekao je Gajić.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu ”Grupna” narednih sedam dana u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Igor Svrdlin

 

76 Shares
76 Shares
Copy link