Sjajne vokalne sposobnosti Vanje Mišić i Aleksandre Radović, loše ozvučenje i ”preobraženje Trebinja i Trebinjaca u protekle dvije godine”

Danas je u Trebinju svečano, i treba da bude. Danas je slava grada Trebinja, Preobraženje Gospodnje, a u okviru preobraženskih svečanosti, upriličen je Sajam vina i meda, izložba Atanasija Popovića, prvog trebinjskog akademskog slikara, svečana sjednica skupštine grada, promocija knjige „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“, istoričara dr Milana Micića, dokumentarna izložba fotografija, rukopisa i predmeta iz Prvog svjetskog rata „Sve će to narod pozlatiti“, autora Branislava Stankovića, Mirka Pekovića i Gordane Bulović, praznično bogosluženje u Sabornom hramu, litija i ono što stanovnici grada na Trebišnjici uvijek čekaju sa posebnom pažnjom, preobraženski koncert. Ove godine za izvođače su izabrane dvije sjajne pjevačice, Vanja Mišić i Aleksandra Radović. Iako se slavi ne gleda u zube, očajno ozvučenje pokvarilo je nastup gorenavedenih pjevačica. Takođe, ni ove godine nije propuštena prilika da se u slavskoj atmosferi provuče poneka politička poruka, što se ne bi trebalo dešavati, jer slava grada je slava svakog stanovnika Trebinja, bez obzira na političku ili neku drugu opredijeljenost.

Odavno ulice Trebinja nisu bile tako pune kao noćas. Zaista je sve vrvjelo od ljudi, kako lokalaca, tako i turista, te posjetilaca iz obližnjih opština. Gradski trg je takođe oživjeo, nemali broj štandova privukao je pažnju prolaznika, a čini se da je oko trga i na ulicama bilo više ljudi nego na koncertu koji je upriličen povodom slave grada. Na samom Trgu slobode bilo je, po slobodnoj procjeni, 700-800 ljudi, koji su više-manje, pratili koncert, najprije nastup mlade i jako talentovane Banjalučanke Vanje Mišić (poznatije kao Vanja the frog), koja je nastupila u pratnji benda ”Moondance” i Aleksandre Radović, zvijezde večeri. Mnogi posjetioci su na glas komentarisali jako loše ozvučenje, pa i osvjetljenje, a sve to je ostavilo utisak kao da je u pitanju vašar, a ne proslava slave grada.

Posebno loše ozvučenje bilo je na nastupu Vanje Mišić i njenog benda, a učestala mikrofonija i ostali problemi su u velikoj mjeri uništili odličan nastup u kojem je publika mogla na džezerski način uživati u pop i rok standardima, kako domaćim, tako i stranim. Nakon Vanje Mišić, na binu se penje Aleksandra Radović, praćena oduševljenom reakcijom publike, posebno mlađe populacije, ali problemi ipak ostaju. Iako značajno poboljšano ozvučenje, pa i svjetlosni efekti, koji su ipak zaličili na ozbiljan koncert, mikrofonija je i dalje često kvarila ugođaj okupljenih na Trgu slobode. Takve stvari se ne bi trebale, pa ni smjele dešavati, jer Grad Trebinje se zaista ove godine potrudio da upriliči koncert kvalitetnih izvođača, pa ostaje žal što navedeni problemi u velikoj mjeri kvare opšti utisak.

Proslavi slave Trebinja prisustvovali su brojne zvanice, a među njima i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji nije propustio priliku da provuče političku poruku, što je postala redovna pojava vladajuće strukture, kada na svakom koraku, i kad mu vrijeme i mjesto nije, provlače pamfletske poruke. Predsjednik Dodik je ovog puta rekao da su se Trebinje i građani Trebinja u protekle dvije godine preobrazili, očigledno aludirajući na godinu u kojoj je SNSD povratio vlast u Trebinju. Kako je slava grada praznik i za Dodikove istomišljenike, ali i za one koji ne dijele stavove predsjednika i stranke SNSD, nije korektno na ovakav datum ”parolaški” djelovati. Vlast je vlast, očigledno je to, i ona ne bira vrijeme i mjesto kada će i gdje obaviti mini miting, a to će se, nažalost, dešavati, i dešavalo se, i sa Dodikom i bez njega.

Nepisano pravilo je da u Trebinju ljetna turistička sezona završava preobraženskim koncertom, i to se pokazivalo kao prilično tačnim u proteklom periodu. Ljetna sezona 2018. je u velikoj mejri bila drugačija od prethodnih godina, a osnovna razlika je u broju turista. Iako se moglo pročitati da je i ove godine zabilježen porast broja turista, činjenica je da Trebinje godinama unazad nije izgledalo tako prazno tokom ljeta. Noćas je grad, kako je već napisano iznad, bio pun prolaznika, pa ne bi iznenadilo da ljetna sezona, suprotno dosadašnjem iskustvu, počne na dan Preobraženja. Trebinjci i svi zainteresovani iz okolnih mjesta i gradova će već sutra imati sjajnu priliku da uživaju u rok spektaklu koji, sudeći po svemu, nikad nije viđen u Trebinju.

Queen – real tribute bend, foto: Nikola Mažibrada

U pitanju je real tribute bend legendarnog rok benda Queen, a na koncertu će, kako je najavljeno, nastupiti preko 60 izvođača, a ovaj spektakl u najavi nikako ne bi smio da se ”uprska” lošim ozvučenjem ili vašarskim osvjetljenjem. Beogradski real tribute sastav koji je jedan od najboljih svjetskih bendova posvećenih radu grupe Queen uživa zaista veliki ugled širom svijeta kod poklonika Fredija Merkjurija i ostatka ovog legendarnog benda. Pored ozvučenja i osvjetljenja, koji su, poučeni večerašnjim koncertom, potencijalni neprijatelji ovog nesvakidašnjeg muzičko-scenskog performansa, opasnost vrijeba i ukoliko se dogodi da lokalni i ini vlastodršci odluče da se popenju na binu tokom izvođenje pjesme ”We are the champions” ili ”We will rock you”. Iako nas u današnje vrijeme ništa ne smije iznenaditi, ipak se nadamo da će sutrašnji koncert opravdati sva očekivanja, koja odavno nisu bila veća, kada je koncert u Trebinju u pitanju.

Igor Svrdlin

Autor