Početna  /  SIPA uhapsila dvije osobe zbog terorizma
Bosna i Hercegovina

SIPA uhapsila dvije osobe zbog terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu, u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece, saopšteno je jutros iz SIPA-e.

Kako piše u saopštenju, u okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su u četvrtak na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje terorističke grupe“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 201. „Terorizam“ i iz člana 162b. istog zakona „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopšteno je.

7 Shares
7 Shares
Copy link