Početna  /  SIPA uhapsila bivše komandante VRS
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

SIPA uhapsila bivše komandante VRS

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, jutros su na području Han Pijeska i Vlasenice uhapsili tri osobe.

Sipa (Foto: Sipa)

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine,  u akciji  SIPA-e, na području Vlasenice i Han Pijeska, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni: Kosorić Mile, (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS, Garić Rade, (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS, Tešić Momčilo, (1963.) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Na području Han Pijeska i Vlasenice, vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

”Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva t BiH zbog krivičnih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba, naveli su iz Tužilaštva BiH.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

”Kosorić Mile i Tešić Momčilo, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo-Genocid iz članka 171. KZ BiH, a u vezi sa člankom 180. stavak 1. i 31. KZ BiH, a Garić Rade krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h) progon KZ BiH, u vezi sa člankom 172. stavak 1. tačke a), e), f) i tačka k) KZ BiH, a sve u svezi sa odredbom članka 180. KZ BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap