Početna  /  Sin poginulog borca VRS za MH: Takozvani “Stvaraoci” ostaju tamna mrlja naše istorije
Izdvajamo Teme i komentari

Sin poginulog borca VRS za MH: Takozvani “Stvaraoci” ostaju tamna mrlja naše istorije

Ljubiša Bukvić je rođen 1990. u Mostaru. Odrastao je u Nevesinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zvanje novinara stiče 2013. godine diplomiravši na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Godine 1992. u istom danu ostaje bez oca i strica. Kao dijete poginulog borca reagovao je na inicijativu Stvaraoca Republike Srpske kojom se predlaže da kompletan prvi saziv Vlade Republike Srpske retrogradno dobije sve neisplaćene poslaničke plate. Kaže da ga inicijativa ove interesne grupe, kako je naziva, nije iznenadila iako priznaje da se u njemu godinama prožimaju osjećaji bijesa i gadosti prema osobama koje se deklarišu kao stvaraoci i zaštitnici Republike Srpske. Navodi kako stotine miliona konvertibilnih maraka koje su od strane stvaraoca i zaštitnika Republike Srpske opljačkane od naroda očito nije dovoljno te da će ih istorija pamtiti kao tamnu mrlju. Za Internet magazin ”Moja Hercegovina” govori Ljubiša Bukvić, tridesetogodišnjak koji je u ratu izgubio oca i strica i koji danas, poput mnogih koji su u ratu izgubili najbliže, slušaju o tome kako borci nisu stvorili Republiku Srpsku već da su to uradili oni koji su sjedili u skupštinskim klupama…

Na početku razgovora sa Ljubišom Bukvićem, pitali smo ga kakvu poruku šalju ”Stvaraoci Republike Srpske” spornom inicijativom.

”Inicijativa ove interesne grupe me uopste nije iznenadila. Čast izuzecima koji sigurno postoje u prvom sazivu Skupstine srpskog naroda, ali onaj koji ih zastupa je pravi primjer začetka pljačke javnih dobara koja nije zaustavljena do danas. Osoba koja, u bilo kojem kontekstu, može da izjavi da borci nisu stvarali Republiku Srpsku bi kod nekih drugih naroda koji baštine tradiciju dočekana na nož. Kod nas je dočekana sa spremljenom kovertom od 150 hiljada maraka. Neka se dotični makar zapita ko mu je sačuvao vile i hiljade kvadrata poslovnih objekata po Palama, a ne sumnjam i širom Srpske. Da li su mu višemilionske nekretnine sačuvali delegati koji su podizali ruku u skupštini ili oni koji su u blatnjavim bunkerima ostali bez ruke, noge, budućnosti, zdravlja i na koncu života.” – kaže Bukvić.

”Borci VRS su sagradili čvrste temelje RS, a tzv. Stvaraoci u amanet ostavili kriminal, korupciju i feudalni sistem”

Naš sagovornik kaže da godinama osjeća odbojnost prema svemu što rade oni koji se deklarišu kao stvaraoci i zaštitnici Republike Srpske.

”Osjećaj bijesa godinama se kanališe u osjećaj gadosti nakon čega nastupa faza ravnodušnosti prema osobama koje se predstavljaju kao stvaraoci i zaštitnici i slično. Riba smrdi od glave ali se čisti od repa i sve se lomi preko leđa onih najslabijih u društvu.  Sa vremenske distance se vidi koliko su čvrste temelje sagradili borci VRS, dok su nam tzv. Stvaraoci u amanet ostavili kriminal, korupciju i feudalni sistem u kojem su kmetovi potrebni svako dvije godine u oktobru kako bi legalizovali njihove malverzacije.” – kaže Bukvić za naš magazin.

Ljubišin status koji je podijelio na svom FB profilu
Građani će uskoro sve zaboraviti, kao i do sada što su i okrenuti se novoj sezoni ”Parova”

Uprkos burnim reakcijama javnosti, pogotovo boračke populacije, Ljubiša ne očekuje da će se dogoditi neki radikalni potezi, poput protesta i slično.

”Moguća je instant reakcija javnosti, najviše pojedinaca, dok se organizovana reakcija boračkih udruženja ne može očekivati. U te organizacije i udruženja je odavno ušla politika i oni funkcionišu po političkom diktatu. Građani će po sistemu “ćuti dobro je dok se ne puca” kroz par dana da zaborave Krajišnika kao što su zaboravili sve poslijeratne pljačke i nepravde te se okrenuti novoj sezoni Parova…” – smatra Bukvić.

”Demobilisani borci u tišini čekaju svoj kraj”

Ljubiša smatra da su ratni vojni invalidi, demobilisani borci i porodice poginulih boraca ugrožene kategorije i da su žrtve onih koji su na njihovim plećima osigurali sebe i svoje nasljednike.

”Termin boračke kategorije koji svi koristimo je samo floskula. Jedinstvena, ova društvena grupa bi predstavljala značajan sloj društva. Oni sa vrha su, sa ciljem slabljenja, prvobitnu BORS pocijepali, formirali desetine udruženja međusobno suprotstavljenih bez prave moći. Sva ta udruženja sada samo postoje na godišnjicama, obilježavanjima stradanja i pogroma, a u izbornim godinama se čak i političari udostoje da prisustvuju ovim događajima. O statusu boračkih kategorija dovoljno govori podatak koliko čekaju (mnogi i ne dočekaju) rješenje osnovne egzistencije. Teški invalidi protestuju zbog nedostatka vještačkih udova, oni lakši nadniče u smilju i vinogradima kako bi smanjili razliku između potrošačke korpe i minimalne invalidnine. Djeca porodica poginulih boraca već dvadeseti izborni ciklus čekaju da država ispuni svakodnevna obećanja o njihovom zapošljavanju, dok demobilisani borci u tišini čekaju kraj svjesni da su bili korisni samo Stvaraocima i njihovim nasljednicima koji su osigurali svoja  buduća pokoljenja.” – kaže Ljubiša Bukvić, ne krijući ogorčenost.

”Sadizam je uvijek bio obilježje političara i vladara”

Sadizam je odlika gotovo svih vladara i političara, mišljenja je Ljubiša i dodaje a čldanovi Udruženja ”Stvaraoci Republike Srpske” šalju poruku da su oni jedini pobjednici rata.

”Sadizam je uvijek bio obilježje političara i vladara. Nekim stvaraocima nije dovoljno što su preko leđa osiromašene Republike Srpske uzeli stotinu miliona. Nije im dovoljno što su sagradili dvorce i što lagodno žive na (mizernim) poslaničkim platama iz 92’. Oni jednostavno ne mogu da se pomire sa činjenicom da ostaju tamna mrlja istorije srpskog naroda i na ovaj način pokušavaju da pošalju poruku da su oni jedini pobjednici ovoga rata. Što na žalost i jeste istina!” – rekao je Bukvić za Internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Igor Svrdlin

23 Shares
23 Shares
Copy link