Početna  /  Šest sati za šestu SO Gacko: Preduzeća u dubiozi, a u kasi višak
Hercegovina

Šest sati za šestu SO Gacko: Preduzeća u dubiozi, a u kasi višak

GACKO – Odavno lokalni parlament nije zasjedao toliko dugo kao što je to juče bio slučaj. Punih šest časova, ako ne računamo dvije pauze, odbornici su razmatrali 19. tačaka dnevnog reda, a najviše diskusija je bilo vezano za izvršenje budžeta opštine za prošlu godinu, izveštaj o radu načelnika i Opštinske uprave, Doma zdravlja i JP Vodovod.

I dok je opozicija imala niz zamjerki na rad službi lokalne vlasti koje okrivljuju za to što se javne ustanove i preduzeća nalaze na ivici bankrota, a privredna aktivnost u opštini zamire, lokalna vlast poručuje da je prošla godina završena suficitom od 308 hiljada maraka.

Tvrdnjom da se ne može govoriti o suficitu ako se, između ostalog,  radnicima duguju plate i topli obroci, i konstatacijom da se jedan budžet planira, rebalansom se dobije drugi, a realizuje treći, opozicija nije podržala predloženi dokument. Glasom više, pozicija, koju u SO Gacko čine SDS, PDP i SRS RS, usvojila je pomenuti izveštaj.

Opozicija je na dušu lokalnoj vlasti stavila i stanje u Domu zdravlja čija su dugovanja dostigla 2 miliona maraka. Račun ove ustanove je trenutno blokiran, a narednog mjeseca stiže i prva od 60 rata reprograma za koju nema para. Direktorica DZ i odbornica Vera Tepavčević ne vidi izlaz iz dubioze i ističe da se klizi ka stečaju.[mhc_antrfile naslov=”Raste broj oboljelih od kancera”]

Za gatačko zdravstvo veliki ispit je staro i bolesno stanovništvo. Vera Tepavčević je iznijela podatak da je trenutno na evidenciji 153 pacijenta sa kancerom od čega su 22 novootkrivena. Iako je sistem zdravstvene zaštite baziran na principu solidarnosti, još jednom je sa govornice gatačkog parlamenta upućena poruka da se od 8 miliona maraka koliko se godišnje uplati u FZO, kroz tranšu vrati tek 800 hiljada. Zaključak iz prošle godine koji je SO Gacko uputila Vladi i Ministarstvu zdravlja da povrat mora da bude najmanje 15%, ostao je bez odgovora.
[/mhc_antrfile]

Načelnik opštine Milan Radmilović je za teško oboljelo gatačko zdravstvo optužio republičku vlast, Vladu i resorno ministarstvo. Po njemu postoje dva izlaza: ili da se opština kreditno zaduži i plati dugove ili da se sredstva iz budžeta sa drugih pozicija preusmjere na spasavanje Doma zdravlja.

Pred stečajem je i JP Vodovod koje je 2016, kao i godinu prije toga, završilo sa gubitkom od 300 hiljada maraka. Na mjesečnom nivou im nedostaje 30 hiljada maraka, a duguju za struju, gorivo, naknade državi. Para skoro da nema ni za hlorisanje i analizu uzoraka vode. Uz sve to, stoji u izvještaju, u posljednjih godinu dana, niko od nadležnih nije iskazao interesovanje za teško stanje u ovom javnom preduzeću. Za poslanike opozicije apsolutna odgovornost je na većinskom vlasniku, a to je lokalna samouprava.

Sa druge strane, pozicija smatra da nema mjesta za pesimizam jer će, tvrde, u roku od godinu dana biti završen projekat dodatnog vodosnabdijevanja i “izvršena unutrašnja racionalizacija sistema”, odnosno monitoring sa ciljem smanjenja gubitaka, čime će prihod preduzeća porasti.

Kako bi se pomoglo gatačkom Vodovodu, odbornici pozicije su donijeli zaključak kojim se lokalna vlast obavezala da ovo preduzeće angažuje u izvođenju javnih radova u iznosu od 150 hiljada maraka.  Odbornici opozicije su bili skeptični prema ovom predlogu podsjećajući da je Skupština i prošle godine donijela sličan zaključak koji je ostao mrtvo slovo na papiru.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link