Početna  /  Sekretarijat za vjere RS zvaničnim dopisom zatražio pojašnjenje tvita
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Sekretarijat za vjere RS zvaničnim dopisom zatražio pojašnjenje tvita

Tvit Marka Kneževića iz Trna „Šta povezuje Okružni privredni sud u BL i Republički sekretarijat za vere RS? Druže se na spisku dužnika Poreske uprave RS“ nije se dopao Draganu Davidoviću, direktoru Republičkog sekretarijata za vjere Srpske, pa je autoru poslao zvanični dopis u kome je tražio pojašnjenje.

Ilustracija
Ilustracija

U zvaničnom dopisu Davidović od Kneževića traži da pojasni svoj istup na Tviter nalogu uz konstataciju da „postavljeno pitanje, nedorečen i nejasan odgovor, prezentovan u javnoj sferi, može izazvati negativan stav javnosti prema ličnosti ili instituciji na koju se odnosi iskazano mišljenje“.

Kneževićev tvit koji je izazvao reakciju Dragana Davidovića
Kneževićev tvit koji je izazvao reakciju Dragana Davidovića

Knežević je navedeni dopis objavio na svom Tviter nalogu uz konstataciju: „Ja ne vjerujem, a vi? Ubi me prejaka riječ“.

Zvaničan dopis koji je Sekretarijat uputio Kneževiću
Zvaničan dopis koji je Sekretarijat uputio Kneževiću

Osim toga, on je na svom Tviter nalogu napisao i „Famozni tvit koji je uvrijedio Republički sekretarijat. A što su 5. 7. 2016. dugovali porez, nas ne smije vrijeđati“.

Na pitanje „Moje Hercegovine“ kako komentariše ovakav postupak Sekretarijata, Knežević je samo kratko upitao: “Da li za ovo poreski obaveznici plaćaju državne službenike koji su opet poreski dužnici?”

Dragan Davidović (FOTO: Žurnal.info)
Dragan Davidović (FOTO: Žurnal.info)

Nakon što je zaprimio zvanični dopis Sekretarijata, Knežević im je u pisanoj formi dostavio odgovor u kome je naveo: „Poštovani, na dan objave tvita Republički sekretarijat za vjere RS i Okružni privredni sud Banjaluka bili su na javno dostupnom spisku dužnika Poreske uprave RS. Zato je tvit informativno-humorističkog karaktera. Hvala na praćenju i srdačan pozdrav.“

Ovo je prvi put da je neka institucija zvaničnim dopisom zatražila objašnjenje nečijeg napisa na društvenim mrežama.

Ovakav postupak predstavlja ugrožavanje prava na slobodu izražavanja. Zanimljivo je da je aktuelni direktor Sekretarijata Dragan Davidović nekada obavljao funkciju generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Republike Srpske, te funkciju direktora i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije SRNA, zbog čega bi posebno morao da bude pobornik zaštite ovog, zakonom zagarantovanog, ljudskog prava.

Republički sekretarijat za vjere djeluje pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i nema svoj nalog na Tviteru.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link