Sedmorica Srba i Grk optuženi za ubistvo Amerikanca na Zakintosu

ATINA – Osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintosu optužena su za teško krivično djelo grupnog ubistva s predumišljajem, objavili su danas grčki mediji, prenoseći odluku tužioca donijetu prošle noći.

Optuženo je sedam uhapšenih Srba i jedan Grk barmen noćnog kluba na plaži Lagana, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afro-Amerikanac. Optužena grupa će u utorak, 11. jula, biti izvedena pred istražnog sudiju na Zakintosu da iznese iskaze u svoju odbranu.

Ubistvo je izazvalo ogorčenje na Zakintosu, te je policija preduzela drakonske mjere prilikom sprovođenja optuženika. Policija je u istrazi koristila nekoliko video-snimaka noćnog kluba, susjednih lokala i gostiju, među kojima je na zabavi bio i Bakari Džavard Henderson, s društvom.

Ključan je njegov “selfi” s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju “izbacivača” kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega, pišu grčki mediji.

“Za svega nekoliko sekundi stvar se opasno pogoršala kada se Hendersonovo društvo potuklo sa Srbima, gostima lokala”, piše grčki sajt “Newsit.gr” i pominje “jednog 32-godišnjeg Srbina s britanskim pasošem koji je napao Amerikanca” čime je “počelo premlaćivanje, a prijatelji nisu mogli da ga zaštite”.

Henderson je istrčao iz lokala, ali nije uspio da umakne napadačima “koji ga tukli do smrti, udarajući ga i pošto je izgubio svjest”, prenose mediji. Vještak sudske medicine u grčkom gradu Patri je utvrdio da je Henderson umro od krvarenja u mozgu zbog niza udaraca u glavu, i da ima i jednu ranu od razbijene staklene pivske boce, a da je već bio u takvom stanju da nije ni mogao da se brani.

Mediji prenose da su odmah uhapšeni 34-godišnji barmen i 32-godišnji Srbin s britanskim pasošem, “izbacivač” kluba, dok se “šest osoba srpskog porekla”, identifikovanih po video-snimcima, mirno predalo policiji iste noći u hotelu u kojem su zajedno boravili.

Prva dvojica negiraju da su imali namjeru da ubiju Amerikanca i kažu da su samo htjeli da ga izbace i lokala jer je pijan “pravio probleme”, a ostala šestorica negiraju svoju odgovornost za ubistvo. Na jednom od snimaka se i vidi kako “izbacivač” prilazi društvu Amerikanaca, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i “izgleda kao da udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli… izbija teška tuča grupa Amerikanaca i Srba u šta su se uključili izbacivač i barmen”.

Potom se na snimcima s drugih kamera vidi kako Amerikanac bježi napolje, ali ga “sustižu, hvataju i bukvalno ubijaju udarajući ga”, pišu grčki mediji. Porodica ubijenog je objavila da je on bio iskusan svjetski putnik i modni kreator, a da je u Grčkoj bio radi snimanja za svoju novu modnu kolekciju.

Saučešče povodom njegove smrti izjavio je rektor Univerziteta Arizone Robert Robins, gdje je Henderson zapamćen kao odličan student.

Grčki mediji prenose da je vijest o ubistvu na Zakintosu “obišla svijet” i da strani mediji podsjećaju na “mračnu stranu” tog grčkog ostrva: na ubistvo britanskog turiste 2011. poslije svađe s taksistom, i na potpuno sljepilo i gubitak funkcije bubrega jednog stranca od pića kućne izrade u jednom tamošnjem baru.

Po britanskom listu “Dejli mejl”, ubijenog Amerikanca su tukla desetorica, neki udarajući ga u glavu gvozdenim “bokserima”, a grčka “policija istražuje da li je bilo rasističkih motiva napadača”.

Stanovnici opštine Lagana kažu da je stanje s noćnim klubovima “toliko divlje”, da strahuju da uveče izađu iz kuća, i da se Vlada Grčke ne samo oglušila o njihove zahtjeve da zavede red, već je zatvorila tamošnju policijsku stanicu.

 

Autor