Početna  /  Saveznici znali za holokaust dvije i po godine prije otkrivanja koncentracionih logora
Svijet Vijesti

Saveznici znali za holokaust dvije i po godine prije otkrivanja koncentracionih logora

Tajni dokumenti su otkrili da su savezničke snage znale za holokaust duže od dvije godine prije nego što su otkrili koncentracione logore, otkrili su dokumenti. Arhiva pokazuje da je Adolf Hitler već 1944. godine bio optužen za ratne zločine.

Aušvic
Aušvic

Materijal UN-a koji niko nije vidio 70 godina, pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetske snage u decembru 1942. godine bili svjesni da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, te da ih je još pet miliona u opasnosti zbog čega su pripremali optužnicu protiv Hitlera i njegovih komandanata.

U martu 1943. godine Viscount Cranborne, ministar u ratnoj vladi Winstona Churchilla kazao je da Jevreje ne treba smatrati posebnim slučajem i da je Velika Britanija već puna izbjeglica zbog čega ni za koga više ne može ponuditi sigurno utočište.

“Velike sile su komentarisale masovna ubistva Jevreja dvije i po godine prije nego što se misli. Pretpostavljalo se da su sve saznali tek kad su otkrili logore”, kazao je Dan Plesch, autor knjige “Human Rights After Hitler” za Independent.

Dodao je da je arhiva na kojoj se temelje njegovi navodi 20 godina bila zatvorena za istraživače. Oni koji je žele pogledati moraju dobiti dopuštenje glavnog tajnika UN-a. Uprkos tome, istraživačima godinama nije bilo dopušteno da prave bilješke.

1 Share
Copy link
Powered by Social Snap