Početna  /  Šarović: Zakon o akcizama treba doraditi
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Šarović: Zakon o akcizama treba doraditi

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice izjavio novinarima da zapisnik s vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj je utvrđen set zakona o akcizama, nije usvojen, odnosno skinut je s dnevnog reda.

mirko-sarovic-trebinje

“Imamo neslaganja o samom zakazivanju, odnosno rezultatu i glasanju te vanredne sjednice”, kazao je ministar Šarović, dodajući da ne zna kakve će to reperkusije imati na sam zakon.

Po njegovim riječima, članovi Savjeta ministara će narednih dana razgovarati o pitanju u vezi s primjedbama, mogućim propustima u zakazivanju i tokom vanredne, telefonske sjednice.

Na novinarsko pitanje kakav je sada status seta zakona koji je na osnovu telefonske sjednice, čiji zapisnik nije usvojen, poslan ponovno u hitnu proceduru u parlament, odgovorio je da ne može sada da sagleda reperkusije zbog neusvajanja zapisnika.

“O tome će vjerovatno da razgovaraju i donose odluke drugi. Mi smo, sa svoje strane, smatrali da treba da postupimo na ovaj način”, kazao je Šarović.

Kada je u pitanju zakon o akcizama, kojim je predviđeno da se osigura dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, Šarović je naveo da je stav Saveza za promjene da ga treba unaprijediti, doraditi, odnosno obezbijediti amandmansku fazu kako bi se implikacije i posljedice ovog zakona lakše prebrodile za jednu kategoriju, posebno poljoprivredni sektor.

“U tome je sva suština. Mislim da je u ovom slučaju, kada je u pitanju vanredna sjednica Savjeta ministara BiH, spriječena mogućnost amandmanske faze i na jedan volšeban način se eliminisala mogućnost podnošenja amandmana, kako bi se ovaj zakon u ovom dijelu promijenio”, navodi Šarović, dodajući da je suština u tome.

Istakao je da Savez za promjene podržava reforme, nije ni protiv ovih zakona po svaku cijenu, “ali žele bolje zakone, odnosno žele reformske zakone, ali one zakone koji će u sebi da sadrže i odredbe ili o ‘plavom dizelu’ ili tri feninga za poljoprivredni sektor”.

“Mislimo da je bilo propusta u zakazivanju vanredne sjednice Savjeta ministara BiH, o tome smo raspravljali. Zbog toga nismo usvojili zapisnik, skinuli smo ga s dnevnog reda”, ponovio je ministar.

Dodao je da ministri iz Saveza za promjene smatraju da zapisnik koji im je ponuđen nije dobar.

“Danas smo imali zapisnik s vanredne sjednice, telefonske, s hronologijom dešavanja vezano za pripremu ove sjednice, sam njen tok i odluke koje su na toj sjednici donesene. Smatrali smo da ima propusta u toj proceduri i postupuli smo onako kako kao ministri možemo da postupimo, da osporimo te navode i da ne usvojimo ovaj zapisnik. Mi smo to sa svoje strane učinili. Za nas praktično ne postoji ta telefonska sjednica”, zaključio je ministar Šarović.

Savjet ministara BiH je nedavno, na vanrednoj sjednici, utvrdio set zakona – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čijim se usvajanjem omogućava nastavak aranžmana s MMF-om.

Kako je tada saopšteno iz Savjeta ministara BiH, prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.

Predložene zakone je po hitnom postupku usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u narednom periodu bi se o njima trebao izjasniti i Predstavnički dom državnog parlamenta.

0 Shares
0 Shares
Copy link