Početna  /  Šarović: Prekogranični uticaj iz Hrvatske uzrokovao pojavu ptičijeg gripa
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Šarović: Prekogranični uticaj iz Hrvatske uzrokovao pojavu ptičijeg gripa

Na području Prijedora, gdje je u petak potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa – visokopatogene influence ptica, podtip “H5”, danas će biti nastavljene analize.

mirko-sarovic-trebinje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović je za federalne medije rekao kako je riječ o prekograničnom uticaju , jer u Hrvatskoj postoji više žarišta ptičijeg gripa.

– Ovdje je riječ o prekograničnom uticaju, jer u Hrvatskoj ima više žarišta ptičijeg gripa. Iz više hrvatskih županija zabranjen je uvoz pilećeg mesa i živih životinja u BiH. Situacija je za sada pod kontrolom, rekao je Šarović.

Ranije je potvrđeno da su područja prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni područjem zaraženim ptičijim gripom, rečeno je juče na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje je vlasnik držao kao ukrasnu perad, saopšteno je iz Ministartsva poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

0 Shares
0 Shares
Copy link