Početna  /  Šarović otvorio poljoprivredni forum BiH i Turske: Cilj nam je razmjena od 300 miliona KM
Bosna i Hercegovina

Šarović otvorio poljoprivredni forum BiH i Turske: Cilj nam je razmjena od 300 miliona KM

Poljoprivredno poslovni forum Bosne i Hercegovine i Republike Turske održava se danas u Sarajevu, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je na današnjoj konferenciji za medije da će na forumu učestvovati više od 80 predstavnika turskih kompanija, zajedno sa sa predstavnicima vlasti iz BiH i Turske.

Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)

“Tokom dana će se na forumu pridružiti i parlamentarci iz Turskog parlamenta. Zadovoljan sam odzivom, ovo je za nas važan forum. Turska je zemlja u koju BiH izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda od svih drugih zemalja”, kazao je Šarović, dodavši da je Turska vanjskotrgovinski partneri broj jedan Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je Turska veliki gigant, veliki izvoznik, a da očekuje da će robna razmjena sa tom zemljom dostići 300 miliona KM u 2017. godini.

“Ostvareni rezultati i prodor na ovo tržište dobija na značaju. BiH stalno poboljšava svoj spoljno-trgovinski bilans sa ovom zemljom. Godine 2011. izvoz je iznosio 3-4 miliona evra, a 2017. godine će taj izvoz biti veći od 200 miliona eura”, kazao je Šarović.

Istakao je da su slabe tačke sirovinska baza za izvoz iz Bosne i Hercegovine.

“Turske investicije će doći svakako ukoliko su okolnosti i ambijent povoljni. Strategija ruralnog razvoja je sačinjena”, poručio je Šarović.

Potpredsjednik Spoljno-trgovinske komore Nemanja Vasić rekao je kako je forum uspio u samom startu.

“Idemo uzlaznom putanjom. Otvorili smo predstavništvo u Turskoj, zajedno sa Srbijom. Ono će biti u funkciji pomoći našim kompanijama prilikom poslovanja sa turskim kompanijama. Idemo u unaprijeđenje odnosa”, poručio je Vasić, dodavši da je jedna od tema razgovora da se pređe na slobodnu trgovinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da se kroz današnju panel diskusiju vidjela spremnost Turaka da daju podršku bh. agencijama da poboljšamo statističke podatke.

0 Shares
0 Shares
Copy link