Početna  /  Šarović: Na stolu su dvije milijarde evra kineskih investicija u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Šarović: Na stolu su dvije milijarde evra kineskih investicija u BiH

SARAJEVO – Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde evra kineskih investicija, rekao Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona evra. “Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovaću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt”, istakao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona evra, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde evra.

– Kinezi zainteresovani za gradnju puteva, ali i termo i hidroelektrana – Šarović je na čelu je delegacije Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit “Jedan pojas, jedan put” kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping. Kineski predsjednik Xi Jinping je domaćin skupa 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država, uz prisustvo i velikog broja potpredsjednika i ministara.

“Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore.

O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini”, rekao je Šarović. Govoreći o posjeti Kini Šarović je rekao da će iskoristiti i priliku i da se susretne s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

“U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali još mali, određeni detalji.

Takođe, imaćemo susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresovani za autoput Glamočani – Mlinište u Republici Srpskoj i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o finansijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu”, naveo je Šarović.  Šarović je istakao da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina “očekivanja i mogućnosti su velike”.

“U prvom redu to zavisi od nas da li ćemo moći da ispunimo određene obaveze koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom posebno kada je u pitanju priprema dokumentacije, projekata i zaokruženje finansijske konstrukcije i dogovor da nađemo rješenja za kvalitetan dogovor sa vodećim kineskim kompanijama koje bi bile partneri u realizaciji ovog projekta”, rekao je Šarović. – Saradnja sa Rusijom u farmaceutskoj industriji i poljoprivredi- On naglašava kako u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ali i Savjetu ministara BiH “žele da kroz proširenje saradnje sa starim, ali i novim partnerima u Bosnu i Hercegovinu donosu pozitivne vijesti i korist za cijelu zemlju i u tom interesu su i posjete u Kinu i Rusiju, a poslije toga i u druge zemlje kako bi se ta saradnja unaprijedila”.

“Pored evropske orijentacije u fokusu našeg interesovanja je i Kina i svakako Rusija”, rekao je Šarović koji će nakon Kine biti na čelu bh. delegacije koja će otputovati u Rusku Federaciju, a, kako je naglasio, “radi aranžmana koje ima i koje očekuje Bosna i Hercegovina”.

Tako će, kako je rekao, biti održana sjednica Zajedničke ekonomske komisije dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rusije. “Idemo u punom sastavu. Sa nama ide jedan broj privrednika. Razmatraće se više tema i između ostalog unapređenje saradnje kada je u pitanju energetika.

Od ruske strane ćemo dobiti informacije, kredibilne o budućoj trasi Južnog toka, takozvanog turskog toka gasovoda. Te informacije očekuju i sve zemlje regiona. Ruska strana je zainteresovana da sa Bosnom i Hercegovinom i njenim nadležnim kompanijama radi na pitanju tečnog gasa i uređenju regulative po tom osnovu. Mi smo zainteresovani za veće isporuke u farmaceutskoj industriji, zbog čega sa nama idu predstavnici kompanije Bosnalijek i još neke kompanije.

Očekujemo nastavak i veće isporuke poljoprivrednih proizvoda, posebno u ovom trenutku voća i povrća”, naglasio je Šarović. Takođe, istakao je Šarović, “očekuju se dobre vijesti kada je u pitanju firma Orao iz Bijeljine jer treba da dobije licencu od kompanije partnera iz Ruske Federacije”. “To je nužno kako bi Orao mogao da učestvuje na tenderima za remont helikoptera i vojne opreme koji su u upotrebi u Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH.

Ruse će, naravno interesovati kada će Bosna i Hercegovina riješiti pitanje duga za isporučeni gas u proteklom periodu (ratni dug), a radi se o značajnoj cifri od preko 100 miliona dolara.

To su osnovna pitanja na dnevnom redu. Očekujemo naravno pozitivan odgovor, jer mi smo uputili poziv da Rusija, sa svoje strane bude zemlja partner na Sarajevo biznis forumu 2018. godine”, istakao je Šarović.

– Uskoro usvajanje energetske strategije na državnom nivou

Sankcije Energetske zajednice, koje su za Bosnu i Hercegovinu stupile na snagu od 1. aprila, jer do tada nije ispunila svoje obaveze koje su se odnosile na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu, jedno je od pitanja koje opterećuje Bosnu i Hercegovinu posebno u smislu planiranja projekata iz tih oblasti.

Šarović je pojasnio kako i na koji način to otvoreno pitanje treba biti riješeno, i kada. “To je obaveza Bosne i Hercegovine. Svakako da moramo ispuniti obavezu iz takozvanog Trećeg energetskog paketa. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sada je stavilo na javnu raspravu nacrt zakona koji je usaglašen u okviru Energetske zajednice kako bi od zainteresovanih čuli komentare.

Radi se o zainteresovanim subjektima iz energetskog sektora, nadležnih entietskih ministarstva, ali i cjelokupne javnosti. Poslije toga vidjet ćemo, naš interes je da kao Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske donose BiH dobijemo jedan usaglašen zakon”, naglasio je Šarović.

On je naveo kako je “jedna novina da su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH blizu završetka usvajanja enrgetske strategije na državnom nivou, ali i entitetskih strategija”. “Taj aranžman je u toku i prvu draft verziju vjerovatno ćemo imati narednih sedmica”, poručio je Šarović.

Zanimalo nas je i šta se dešava sa izvozom mesa u Tursku, nakon što je iz te države iskazana opredijeljenost za nastavak aranžmana. “Informacije sa kojim raspolaže Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a koju smo dobili i ranije od nadležnih turskih institucija, jeste da se turska strana sprema za objavu tendera. On je prošle godine bio negdje krajem aprila. Očito da ove godine nešto kasni, ali sve ukazuje da turska strana na bilo koji način neće komplikovati ovaj posao”, rekao je u intervjuu za Anadolija agenciju Mirko Šarović.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link