Početna  /  Samo u Japanu – novine koje nakon čitanja postaju cvijeće
Svijet Vijesti

Samo u Japanu – novine koje nakon čitanja postaju cvijeće

Prve zaista zelene novine na svijetu zovu se “Mainichi”, a radi se o japanskom dnevnom listu koji se prodaje u 5 miliona primjeraka. No, “zeleno” u njihovom nazivu nema veze sa njihovom bojom.

zelene_novine

Osim što su štampane na recikliranom papiru, ove novine u sebi sadrže sjemenke iz kojih niču klice i cvijeće. Prilikom kreiranja materijala na kojima će se štampati novine, fabrika papira koja u celuloznu kašu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i tinta koja se koristi dobijena na ekološki način, a nastaje iz povrća.

Korištenjem gore spomenutih metoda, svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, može ponovo da postane biljka, te tako poveća količinu zelenila u kućama i gradovima, uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izvještaje o biljkama i vrtlarstvu, te je, otkad se počeo štampati na “zelenom” papiru, stekao više od 600 hiljada evra novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su odlučile da ga usvoje kao pozitivan primjer iz kojeg učenici mogu naučiti mnogo o važnosti čitanja i poštovanja prema prirodi.

0 Shares
0 Shares
Copy link