Početna  /  Salihović smijenjen, ali ostaje u Tužilaštvu BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Salihović smijenjen, ali ostaje u Tužilaštvu BiH

SARAJEVO – Goran Salihović premješten je sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Odluka je ovo Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koja je odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTS-a BiH protiv Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela ovu  odluku.

“Oblukom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“ i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTS-u BiH: „namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta”, navodi se iz VSTS-a.

Takođe, Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTS-u BiH.

“Omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene“ i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”, stoji u saopštenju VSTS-a.

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, izriče disciplinska mjera “Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link