Početna  /  SAD uvele sankcije Diani Kajmaković
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

SAD uvele sankcije Diani Kajmaković

Ministarstvo finansija SAD-a danas je uvelo sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković.

U dokumentu je oslovljavaju kao “bezobzirno korumpiranu tužiteljicu povezanu s kriminalnim organizacijama”.

“U sklopu šireg suzbijanja organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifrovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ​​ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navodi se u dokumentu.

Na osnovu Izvršne naredbe (EO) 14033 Kajmaković je “odgovorna za ili saučesništvo u korupciji ili podrivanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu”.

“Današnja akcija unapređuje strategiju Sjedinjenih Država da pozivaju na odgovornost one koji vrše destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i povezane mreže pokroviteljstva nastavljaju da potkopavaju zemlju” navode.

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC.

“Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFACa. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajnim ili krivičnim kaznama za kršenje ovih zabrana”, navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, Kajmaković je kandidata za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, no VSTV je predložio poništenje ovog konkursa.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap