Početna  /  S novom 2017. dolaze veće cijene cigareta, duvana, kafe i goriva
Bosna i Hercegovina Vijesti

S novom 2017. dolaze veće cijene cigareta, duvana, kafe i goriva

Na početku nove kalendarske godine građani BiH biće na udaru poskupljenja, koja će dodatno iscrpiti ionako skromne kućne budžete. Već godinama, kad kazaljke otkucaju ponoć na Staru godinu, stižu i nove, veće cijene, dok plate i penzije uglavnom ostaju iste.

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell

U BiH luksuz je odavno postalo sve, pa i hrana, odjeća, kućne potrepštine. Luksuz su odavno i lijekovi koji koštaju mnogo više u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi.

Ništa bolje nas ne očekuje ni u narednoj godini. Naime, dolaskom nove 2017. i oficijelno dolaze nove, veće cijene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti s gorivom.

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje od 1. januara 2017. povećavaju se akcize na cigarete i duvan, pa će tako minimalna akciza za ove proizvode iznositi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Novi cjenovnik cigareta trebao bi da bude poznat u decembru. Što se tiče cijena kafe, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cijena se očekuje i početkom naredne godine. Poskupljenja kafe u narednoj godini sasvim su izvjesna jer posljednjih mjeseci značajno raste cijena ove visokotarifne robe na svjetskom tržištu.

Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vijest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se gorivo optereti s dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana poslije je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne prerađevine ponovno naći pred Savjetom ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

S obzirom na to da su se u pismu namjere vlasti BiH obvezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne prerađevine povisiti za 15 feninga po litri, samo je pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cijena litre goriva vjerojatno premašiti dvije KM.

Uvećanje dodatne akcize na gorivo najviše bi se odrazilo na prevoznike i prerađivače, a ceh plaćaju potrošači koje bi, osim poskupljenja na benzinskim pumpama, dočekala i u ona u trgovinama jer poskupljenje goriva neminovno poskupljuje i sve ostalo.

U udruženjima potrošača skreću pozornost na još jedan problem – tihi rast cijena svih roba i usluga, koje niko ne kontrolira. Vjeruju da će se slična situacija nastaviti i u narednoj godini. Sa svakom novom pošiljkom koja stiže u BiH, stižu i nove cijene, naravno više, pa nam hrana danas ima približno istu cijenu kao i u zemljama EU, dok su plate i penzije puno manje.

0 Shares
0 Shares
Copy link