Početna  /  RIK odbio predlog da se izbori ponove zbog krađe
Srbija Vijesti

RIK odbio predlog da se izbori ponove zbog krađe

Republička izborna komisija (RIK) je na današnjoj sjednici odbacila osam prigovora, podnijetih zbog nepravilnosti prilikom glasanja na 14 biračkih mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila u Srbiji.

rik-sjednica-srbija

Prigovori su odbačeni zato što nisu podnijeti na vrijeme.

Na današnjoj sjednici odbijen je i prijedlog predstavnika Levice Srbije Sava Pilipovića da na dnevnom redu te sjednice bude i odlučivanje o ponovnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zbog, kako je rekao, krađe na izborima 24. aprila.

“Moj prijedlog je da RIK donese rešenje o poništavanju izbora za narodne poslanike održanih 24. aprila, jer imamo krađu izbora. Ako moj predlog ne bude prihvaćen, građani neće moći da vjeruju nikome”, ocijenio je Savo Pilipović.

Dodao je da poslanici izabrani na izborima koji su, kako je rekao, “potpuno delegitimisani i nelegalni”, neće imati nikakav legitimitet zbog čega je jedino rješenje da RIK poništi izbore i raspiše nove za narednu subotu.

Đurđević: Niko ne može da promijeni ono što je u džakovima

Nakon glasanja o tom predlogu, za koji je glasalo pet članova RIK, predsjednik tog tijela Dejan Đurđević kazao je da se predlog odbacuje i da je na članove tog tijela proteklih dana izvršen “veliki” pritisak.

“Insistiraću da se ova stvar raščisti do kraja. Iznećemo zapisnike iz 2014. i 2012. Ima džakova, svi su sačuvani, i javnost će moći da vidi koliko je zapisnika sa prethodnih izbora rekonstruisano”, kazao je Đurđević i dodao da niko ne može da promijeni ono što je u džakovima.

Predstavnik liste Zavetnici Dragoslav Ljubičanović i predstavnik Pokreta Dosta je Bilo Ivan Ilić kazali su da nije u redu da se prigovori o kojima se raspravljalo na današnjoj sjednici, članovima RIK dostave tek na početku te sjednice.

“Trka s vremenom nije korektna, s materijalom se upoznajemo skoro minut prije isteka roka za odlučivanje o tim prigovorima. Tako je bilo na svakoj sjednici”, kazao je Ilić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap