Početna  /  Republika Srpska: Pokrivenost uvoza izvozom 77 odsto
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Republika Srpska: Pokrivenost uvoza izvozom 77 odsto

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 975 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 77 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

FOTO: Ilustracija

U prvom kvartalu godine Srpska je uvezla više od 550 miliona dolara vrijednu robu, a izvezla više od 423 miliona. Posmatrano u istom periodu prošle godine, uvoz je veći za 7,1 odsto, a izvoz za 18,4 odsto. Najviše se izvozilo u Italiju, Hrvatsku i Srbiju. Fabrika obuće Bema najveći dio proizvodnje izveze.
Direktor Marinko Umićević navodi da su prošle godine izvezli robu vrijednu oko 13 miliona maraka izvoza. Istakao je da je taj novac ostao u Srpskoj, a to je 11 odsto budžeta Banjaluke, i nije zanemarljiva suma.

Najviše robe Srpska je uzvezla iz Srbije, Italije i Njemačke. U Evropsku uniju je izvezena roba vrijednu 317,05 miliona dolara, a uvezeno je robe u vrijednosti 301,1 miliona, što je u odnosu na prošlu godinu više za 15, odnosno 11,3 odsto.

Ekonomista Predrag Duduković kaže da je ovo dobar rezultat i da je u odnosi na isti kvartal prošle godine evidentan rast robno trgovinske razmjene. Da je manja ekonomska zavisnost, potvrđuje i podatak o sve većoj pokrivenosti uvoza izvozom.

On ističe da je bitno da je pokrivenost uvoza izvozom što veća. To garantuje, objašnjava Dudaković, povećanje proizvodnje, bolju kupovnu moć i generalno bolju ekonomsku aktivnost.

,,Vrlo dobro za ekonomiju. Na taj način paralelno dolazi i do povećanog obima prodaje, znači da jača ekonomija države i jačaju preduzeća, a to znači i zapošljavanja i veći priliv u budžet”, kaže Duduković.

Najvažniji partner Srpskoj u spoljnotrgovinskoj razmjeni je Srbija, odakle najviše uvozimo, a po pitanju izvoza odmah je poslije Italije, kažu u Privrednoj komori.

,,U prethodnoj godini ukupan obim robne razmjene iznosi oko milijardu 160 miliona maraka i ono što slijedi je da damo svoj doprinos da bi se robna razmjena povećala i povećala saradnja između subjekata”, rekao je Borko Đurić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Privreda i dalje ostaje u fokusu Vlade, poručila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Cilj je, kaže, ojačati i rasteretiti privredni sektor.

,,Mnogo toga je bilo planirano i predviđeno Reformskom agendom, međutim zastalo je negdje na svom putu, ne zbog Republike Srpske, već zbog uspavanih institucija BiH i nismo zabilježili dalja kretanja, ali privreda ostaje definitivno fokus rada Vlade i očekivanja su u tom smislu velika”, istakla je premijerka.
To što je Srpska imala veći izvoz, znak je povećanja potražnje na inostranim tržištima. To se posebno odnosi na tržište Evropske unije sa kojom je Srpska ostvarila suficit, izvoz u zemlje Unije je povećan za 15 odsto i iznosi 317 miliona dolara.

6 Shares
6 Shares
Copy link