Početna  /  Reakcije federalnih medija na otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u Bileći: ”Sramota, skandal, spomenik zločincu, tu je nekad bio partizanski spomenik…”
bileća Hercegovina

Reakcije federalnih medija na otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u Bileći: ”Sramota, skandal, spomenik zločincu, tu je nekad bio partizanski spomenik…”

Vodeći mediji federalnog dijela Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom današnjeg otkrivanja spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću – generala Jugoslovenske vojske u otadžbini. Svi ti mediji su složni u konstataciji da se radi o sramotnom potezu, nazivajući Mihailovića ratnim zločincem, te da se ne radi o činu pomirenja već suprotno. Ovakve reakcije ne treba da čude jer je odavno poznato da bitišemo na prostoru snažnih ideoloških sukoba i podjela. Pročitajte reakcije vodećih federalnih medija – Klix, radio Sarajevo, Avaz, a vijest je prenijela i Al jazeera Balkans, dok je Oslobođenje još ranije najavilo ovaj događaj tekstom naslovljenim ”Četnici u Bileći dižu spomenik zločincu Draži Mihailoviću”. Mostarski internet magazin Bljesak prenio je zabrinutost i žaljenje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije…

Bileća se danas našla u centru pažnje, ne samo bosanskohercegovačke javnosti no i šire. Odavno mala i od mnogih zaboravljena Bileća nije dobila ovoliko medijske pažnje kao danas. Pažnju je izazvala današnja svečana ceremonija otkrivanja spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću u Ravnogorskom parku u Bileći. Reakcije stižu i iz vodećih federalnih medija, a sve redom su osuđivačke.

Portal Klix je ovu vijest prenio pod naslovom ”Sramotan potez Bilećana, otkriven spomenik zločincu Draži Mihailoviću”, a u tekstu se osim detalja vezanih za sam spomenik, navodi da organizatori ovaj spomenik pravdaju time da je Viši sud u Srbiji rehabilitovao Dražu Mihailovića, čime je, zapravo, izbrisan doprinos Srbije i njenih partizana u slamanju fašizma i pobjedi antihitlerovske koalicije. Oni takođe podsjećaju da su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata Mihailovića osudile na smrt zbog kolaboracije i ratnih zločina.

U gotovo identičnom naslovu oglasio se i Avaz. U tekstu ”Sramotan čin: Otkriven spomenik zločincu Draži Mihailoviću u Bileći” oni citiraju Milorada Vujovića, člana Odbora za izgradnju ovog spomenika, koji je naveo da današnji dan predstavlja ”završetak Drugog svjetskog rata u Bileći i da se njime šalje poruka međusrpskog pomirenja”. U komentaru ove izjave, autor teksta kaže da je teško povjerovati  ”da svi građani Bileće veličaju četnika Mihailovića, protiv kojeg su pobjedu odnijeli antifašisti u Drugom svjetskom ratu”.

Sarajevsko Oslobođenje je još prije sedam dana najavilo ovaj događaj tekstom naslovljenim sa ”Četnici u Bileći dižu spomenik zločincu Draži Mihailoviću”, u kojem ističu da ”nije rijedak slučaj da se na prostorima istočne Hercegovine viore i zastave Srbije”, uz dodatak da je ”na potezu od Gacka do Trebinja moguće vidjeti ikonografiju koja podsjeća na period s početka 90-tih, odnosno na likove koji su ili u čije ime vršeni zločini.”

Mostarski Bljesak, u tekstu ”Spomenik Draži Mihajloviću u Bileći izaziva zabrinutost i žaljenje” prenosi mišljenje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), koje izražava ”duboku zabrinutost podizanjem još jednog spomenika ratnom zločincu i komandantu Kraljevske vojske u otadžbini generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, čiji je spomenik danas postavljen u Ravnogorskom parku u Bileći”.

N1 BiH se danas takođe bavio ovim događajem, tekstom ”U Bileći otkriven spomenik četničkom generalu Draži Mihailoviću”, u kojem, između ostalog, navode da se radi o spomeniku čovjeku ”čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu”.

Al jazeera Balkans u tekstu ‘‘U Bileći, umjesto partizanskog, spomenik Draži Mihailoviću” navode da je nekadašnji partizanski spomenik sklonjen kako bi na tom mjestu bio postavljen spomenik Dragoljubu Mihailoviću. Oni navode da se Bilećani koji baštine partizansku tradiciju tom potezu više i ne protive. Uz tekst je objavljen i prateći video sa lica mjesta.

Tako se Bileća danas našla u centru regiona, reklo bi se, a već sutra, ili najdalje prekosutra, ponovo niko neće obraćati pažnju na ovaj mali grad na jugu Hercegovine, gradić koji odavno ne privlači pažnju i u kojem se iz dana u dan sve teže i teže živi. Ovakve reakcije su još jedan indikator stanja u Bosni i Hercegovini i svjedok nepremostivih razlika i sukoba koji će još dugo tinjati… Nema sumnje da su stanovnici Bileće zaslužili kvalitetnijih pet minuta vorholovske slave…

Igor Svrdlin

 

 

175 Shares
175 Shares
175 Shares
Copy link