Početna  /  Radovanu Belom Markoviću nagrada “Svetozar Ćorović”
Hercegovina Kultura

Radovanu Belom Markoviću nagrada “Svetozar Ćorović”

BILEĆA – Radovan Beli Marković, književnik iz Lajkovca, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Svetozar Ćorović” koja se dodjeljuje na Ćorovićevim susretima pisaca u Bileći. Nagrada mu je pripala za roman “Putnikova ciglana”, koji je objavila Srpska književna zadruga u redovnom „Kolu” prošle godine, a odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu: Jovan Delić, predsjednik, Marko Nedić i Ranko Popović.

beli-markovic

U najužem izboru za nagradu bili su i romani „Zvono nad međama” Rajka Lukača (Albatros plus, 2015), „Republika Ćopić” Vuleta Žurića (Službeni glasnik, 2015) i „Lager” LJubomira Koraćevića (Književna opština Vršac, 2015).

Kako se navodi u obrazloženju žirija, podjednako plodan kao pripovjedač i kao romansijer, Radovan Beli Marković romanom „Putnikova ciglana” potvrdio je najbolje umjetničke domete svoje ranije proze. I ovim romanesknim ostvarenjem on se opire ustaljenim književnim konvencijama i klišeima i u trajnom i estetski produktivnom dosluhu sa književnom tradicijom i savremenošću u najnoviju srpsku prozu unosi jedan izuzetno individualan i apartan stvaralački glas. Njegov roman odlikuje izrazito autorsko osjećanje za jezik i književnu formu i za njihove velike semantičke i transformativne mogućnosti. Stvarnost Kolubarskog kraja i njegovih realnih i mistifikovanih prostora oblikovana je u „Putnikovoj ciglani” u plodnom prožimanju i sudaranju različitih nivoa subjektivne stvarnosti i bogatih individualnih stilskih sredstava, od lirskih i humornih do kritičkih i ironijsko-grotesknih, složenih u književni tekst izuzetne umjetničke sugestivnosti.

Ovim romanom i svojom cjelokupnom prozom, koja nailazi na jednodušan i velik odjek u književnoj kritici i informativnim medijima, Radovan Beli Marković ostvario je maštovitu književnu sliku tragičnog čovjekovog iskustva našeg i minulog vremena i time dao poseban i veoma značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti.

Nagrada će mu biti uručena na Ćorovim susretima u Bileći, koji se ove godine održavaju od 23. do 25. septembra.

0 Shares
0 Shares
Copy link