Početna  /  Radnici “Mitala” i danas ispred NSRS-a
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Radnici “Mitala” i danas ispred NSRS-a

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Izraeli investment grup“ nastavljeno je danas u Banjaluci.

Za raspravu je prijavljeno još dvanaest poslanika, a za očekivati je da se taj broj poveća, uključujući i replike koje su obilježile i jučerašnju raspravu.

U blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo desetak radnika, članova sindikata “Arcelor Mitala” Prijedor, koji su pozvali Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Izraeli investment grup“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

Zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke da će biti zaštićeni radnici “Mitala“, ali su im iz Vlade i SNSD-a poručili da nema potrebe za strah za radna mjesta.

Po nezvaničnim informacijama iz Prijedora, radnici “Arcelor Mitala” okupljaju se i u rudniku Omarska s namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj, nezadovoljni Vladinom odlukom.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u “Ljubiji“ treba da se proda firmi “Izraeli investment grup“, jer je dala bolju ponudu od “Arcelor Mitala” Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mitala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mital” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mitalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Izraeli investment grup“ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “Arcelor Mittal“ 63,6 miliona KM.

0 Shares
0 Shares
Copy link