Početna  /  Queen real tribute – Istinski spektakl na trebinjskom Trgu slobode
Hercegovina Trebinje

Queen real tribute – Istinski spektakl na trebinjskom Trgu slobode

Sinoć je u Trebinju, na Trgu slobode održan koncert beogradskog Queen real tribute benda, a spektakularnim muzičkoscenskim nastupom visoko je podignuta ljestvica, te će se u budućnosti, bez obzira ko je na vlasti, mnoge stvari posmatrati kroz prizmu sinoćnje svirke za pamćenje. Iako je svirci prisustvovalo svega petstotinjak gledalaca, okupljeni na Trgu slobode imali su priliku uživati u zaista sjajnom performansu beogradskih Kvinovaca. Queen real tribute spada u red najboljih svjetskih baštinara ovog legendarnog britanskog sastava pa su, kao što se i očekivalo, trebinjskoj publici pružili vjerovatno i najbolji koncert koji je viđen u Trebinju u posljednjih, pa mnogo godina. Za razliku od preobraženskog koncerta, gdje su loše ozvučenje i svjetlo u velikoj mjeri pokvarili nastup Vanje Mišić i Aleksandre Radović, sinoć je, bar što se ozvučenja tiče, sve proteklo gotovo idealno. Ostaje otvoreno pitanje šta i kako nakon ovog nastupa, jer očekivanja publike će sigurno biti visoka, a s tim u vezi, treba napomenuti i konstataciju basiste Ivana Đerfija i gitariste Nenada Bojkovića u bekstejdžu, kako je sve prošlo super uprkos tome što je Trebinje narodnjački grad. Nastup Queen real tribute je definitvno zvijezda vodilja kojom će se morati voditi ukoliko Trebinje zaista namjerava popraviti imidž narodnjačkog grada i prigrabiti titulu grada kulture. U svakom slučaju, gradski oci su ovoga puta nadmašili sva očekivanja i poklonili trebinjskoj publici vrhunsko veče koje će se dugo pamtiti.

Na trebinjskom Trgu slobode sinoć je priređen svojevrsni vremeplov uz koji su mnogi ljubitelji jednog od najvećih rok sastava svih vremena, grupe Queen, uplovili u vrijeme kada su Fredi Merkjuri, Brajan Mej, Džon Dikon i Rodžer Medouz – Tejlor, oduševljavali svijet svojom muzikom i scenskim nastupom. Beogradski sastav, u skladu sa epitetom real tribute, uspio je u onome zbog čega i postoje – pružiti publici priliku prisustvovati koncertu legendarne rok četvorke. Počevši od sjajnih sviračkih, pa do performerskih sposobnosti, Ivan Ristanović (koji više nego uspješno ”tumači” Fredija Merkjurija), sve je funkcionisalo besprijekorno. Pored Ristanovića, koji je alfa i omega ovog projekta, svakako vrijedi pomenuti i ostatak benda kojeg čine Nenad Bojković, u ulozi gitariste Brajana Meja, Ivan Đerfi, koji je ušao u kožu basiste Džona Dikona i Radoš Ćapin, koji je pokazao zavidno znanje uletivši u  ulogu bubnjara Rodžera Medouz – Tejlora. Treba reći da je, po našim saznanjima, upravo bliska rodbinska veza bubnjara Ćapina i Rajka Ćapina, odbornika u Skupštini Grada Trebinja bila ”veza” za ovaj spektakl, te pohvaliti ovu inicijativu koja je naišla na odobrenje nadležnih. Publika je pjevala hitove ”Radio Ga-Ga”, ”Bohemian rhapsody”, ”We are the champions”, ”I want to break free’, ”The show must go on”, ”We will rock you” i ostale kultne pjesme, te uživala u fantastičnom scenskom nastupu, oličenom ponajviše u sjajnim vokalnim i imitatorskim sposobnostima Ivana Ristanovića. Ostatak benda je takođe funkcionisao fenomenalno, pa se nije moglo oteti osjećaju prisustva na koncertu originalnog benda. Uprkos tome što su pojedini lokalni mediji/portali u najavi ovog koncerta naveli da će sa bendom nastupiti simfonijski orkestar, to se nije dogodilo, što nimalo nije pokvarilo opšti utisak, no ostaje nada da će u nekim budućim danima biti priređen nastup Queen real tribute u pratnji simfonijskog orkestra i hora.

Koliko je sinoć visoko podignuta ljestvica vjerovatno mnogi nisu ni svjesni, pa su se sinoć mnogi pitali da li poslije ovakvog spektakla uopšte može u budućnosti da se parira sličnim događajima. Kako god, ono što je sinoć viđeno u svakom slučaju treba da bude putokaz u svjetliju budućnost, kad su muzičko – scenski događaji u pitanju. Definitivno je to da poslije 20.8.2018. ništa više neće biti isto. Biće ili gore, pa će i dalje Baja Mali Knindža biti događaj br. 1 ili mnogo bolje, ukoliko se prepozna trenutak koji je sinoć bljecnuo, te će, ukoliko ovakvi događaji budu prioritet sadašnjih i budućih vlasti, danas, sutra ili za 5-10 godina, Trebinje zaista imati šta da ponudi i da se s punim pravom okiti titulom grada kulture. Domaći zadatak koji je sinoć postavljen biće teško pratiti, a uspješnost zadatka biće vidljiva kroz par godina.

Prišavši improvizovanom bekstejdžu iza bine na Trgu slobode, kako bih uzeo izjavu nekog od beogradskih Kvinovaca, čuh razgovor basiste Ivana Đerfija i gitariste Nenada Bojkovića, u kojem je konstatovano da su jako zadovoljni i kako je sve super prošlo, uprkos tome što je Trebinje narodnjački grad. To je, nažalost, imidž koji prati naš grad, a to se vrlo lako može promijeniti ukoliko se nastavi sa trendom koji je, nadam se, počeo sinoć. Publika će vremenom biti brojnija a imidž grada sve bolji, u to nema sumnje.

Gitarista Nenad Bojković je za čitaoce internet magazina ”Moja Hercegovina” podijelio utiske sa nastupa i govorio o samom bendu i planiranim turnejama širom svijeta.

”Evo nas u Trebinju posle koncerta, bilo je fantastično, publika je bila divna, drago nam je što smo ovde. Nismo planirali ovaj koncert na turneji, desio se u poslednjem trenutku, drago nam je što smo bili ovde i bilo bi nam žao da nismo. Bend postoji nekih 12 godina, sve je počelo od jedne obične svirke, iz ljubavi prema bendu Queen, nismo imali planove da pravimo neki spektakl i da zarađujemo, ali iz te jedne svirke sve se pretvorilo u ovo što sada možete videti i čuti. Već godinama putujemo po celom svetu, ove godine imamo turneju u Kini, sledeće godine, najverovatnije u martu, idemo u Ameriku, obišli smo već Južnu Ameriku, celu Evropu. Da se ne hvalim puno, stvarno je sve super.” – rekao je Nenad Neša Bojković za portal ”Moja Hercegovina”.

Nakon organizovanja nekih koncerata, koji ne bi trebali, a ni smjeli, biti organizovani od strane Grada Trebinja, treba pohvaliti inicijativu i organizovanje sinoćnjeg koncerta, koji je u svakom smislu pomjerio granice i čestitati inicijatoru Rajku Ćapinu kao i gradonačelniku Luki Petroviću i ostalim nadležnim koji su prepoznali kvalitet i potrebu za ovakvim koncertom i poželjeti da u budućnosti bude što manje Knindži a što više kraljevskih nastupa kao što je bez premca bio onaj sinoćnji, grupe Queen real tribute.

Igor Svrdlin

86 Shares
86 Shares
Copy link