Početna  /  Putin uručio nagradu glumcu Milošu Bikoviću
Svijet Vijesti

Putin uručio nagradu glumcu Milošu Bikoviću

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalju Puškina.

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu, gdje se Biković na ruskom jeziku zahvalio predsjedniku Ruske Federacije i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrijednost i da je na njima zasnovana nepobjediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svijet, prenosi “Sputnjik”.

“Osjećaj patriotizma je važan dio opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sjećanja”, rekao je Putin i dodao da Dan narodnog jedinstva istorijski, moralni i duhovni značaj, označava vjernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu.

Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljstva odlikovan je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumijevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodjeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umjetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Na ovogodišnjoj svečanosti dodijeljeno je ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljstva i šest Medalja Puškina.

Dan narodnog jedinstva obilježava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. vijeku.

0 Shares
0 Shares
Copy link