Početna  /  Prvi put obilježen Dan Gatačke brigade: Ponosni na svoj ratni put
gacko Hercegovina

Prvi put obilježen Dan Gatačke brigade: Ponosni na svoj ratni put

GACKO – Iako sa bezmalo četvrt vijeka zakašnjenja koje je Slobodan Ilić, predsjednik Boračke organizacije Gaka, opravdao poslovičnom gatačkom inertnošću, u nedjelju, 7. avgusta, po prvi put je obilježen Dan Gatačke brigade.

Borci Gatačke brigade po prvi put obilježili svoj dan (Foto: Moja Hercegovina)
Borci Gatačke brigade po prvi put obilježili svoj dan (Foto: Moja Hercegovina)

Uprkos kiši, na trgu ispred novog hrama Svete Trojice u centru grada, okupio se veliki broj građana, boraca i njihovih porodica, kako bi odali poštu poginulim pripadnicima brigade, ali i evocirali uspomene na ta teška vremena.

Prema riječima Slobodana Ilića, predsjednika opštinske Boračke organizacije, 7. avgust je izabran jer je na taj dan prva gatačka vojna formacija pod komandom gatačkih oficira otišla na trebinjsko ratište.

“Kroz Gatačku brigadu je prošlo oko 1500 boraca, od kojih je 8 odlikovano. 49 saboraca je poginulo, a 274 je ranjeno. Svaki poginuli borac je posmrtno odlikovan, a sama brigada je odlikovana medaljom Milana Tepića”, kaže Ilić.

Slobodan Ilić, predsjednik opštinske Boračke organizacije (Foto: Moja Hercegovina)
Slobodan Ilić, predsjednik opštinske Boračke organizacije (Foto: Moja Hercegovina)

Obilježavanje Dana brigade je počelo parastosom i postavljanjem krsta na mjestu u centru grada, na kome će biti izgrađeno spomen-obilježje poginulim borcima. Ilić ističe da su zadovoljni, kako pozicijom budućeg spomenika, tako i idejnim rješenjima koja su pristigla.

Pošta palim borcima odata je potom i u spomen-sobi, gdje su cvijeće položile delegacije BORS-a i opštine Gacko, te načelnici opština Kalinovik i Trnovo, boračkih organizacija opština Gacko, Nevesinje, Bileća, Trnovo, Ljubinje i Foča.

Osveštan krst na mjestu gdje će biti urađeno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (Foto: Moja Hercegovina)
Osveštan krst na mjestu gdje će biti urađeno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić je rekao da borci danas ne mogu da budu zadovoljni, ni društvenim ni socijalno-ekonomskim statusom u zemlji koju su stvarali.

“Čini mi se ipak da se stvari po tom pitanju mijenjaju. Drago mi je što je vlast na pravi način shvatila potrebu da Boračka organizacija zbog svoje istorijske uloge u stvaranju RS, a iz bog brojnosti članstva, zaslužuje poseban status u odnosu na druge organizacije. Dosta je problema i kada je u pitanju ekonomski i socijalni položaj boraca, prije svega veliki broj nezaposlenih demobilisanih boraca koji su u možda najtežoj situaciji od svih kategorija društva”, rekao je Savčić.

Savčić se osvrnuo i na ulogu Gatačke brigade u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Ovo je prilika da se podsjetimo na proslavljenu brigadu koja je stizala na gotovo sva ratišta i učestvovala svim značajnijim operacijama VRS. Najznačajnija operacija u kojoj su gačani odigrali vrlo značajnu, ako ne i ključnu ulogu je operacija “Lukavac 93”, kada je konačno Hercegovina spojena sa centralnim dijelom Istočne Republike Srpske. Svakako da je ovo prilika da se sjetimo, ne samo ratnog puta brigade, nego i poginulih saboraca, da vidimo u kakvoj su poziciji njihove porodice i da li još imamo obaveze prema njima, pogotovo njihovoj djeci”, kazao je Savčić.

Poštu poginulim borcima odao i predsjednik BORS-a Miomir Savčić (Foto: Moja Hercegovina)
Poštu poginulim borcima odao i predsjednik BORS-a Miomir Savčić (Foto: Moja Hercegovina)

Da su borci zapostavljeni i prepušteni sami sebi slaže se i Momir Avdalović, koji predstavlja živi primjer tijesne veze gusala i vojevanja.

“Moj ratni put je počeo 15. septembra 1991, angažovan sam u tadašnju JNA na trebinjsko ratište, gdje sam bio pripadnik izviđačko-diverzantske jedinice. Bio sam tamo četiri mjeseca, potom se vraćam u Gacko i stupam u redove Gatačke brigade u kojoj ću biti do kraja rata. Bili smo interventna brigada, a stizali smo od Trebinja do Olova. Učestvovali smo u svim teškim borbama. Najteže je bilo na Rogoju kada smo izgubili sedam ljudi, i na Bjelimićima gdje smo izgubili četiri čovjeka”, kaže Avdalović.

Obilježavanje dana Gatačke brigade je nastavljeno u sportskoj dvorani gdje je pred prepunim tribinama o njenom putu govorio komandant Siniša Boljanović.

Prisutnima su se obratili i predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, predsjednik udruženja Srba iz Hercegovine u Vojvodini Pejo Bajčetić, a svečanom tonu proslave doprinio je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Cvijeće položile delegacije opština i boračkih organizacija susjednih opština
Cvijeće položile delegacije opština i boračkih organizacija susjednih opština (Foto: Moja Hercegovina)

Ne razmećite grobove

“Svako onaj ko se na poslu ne ponaša onako kako bi trebalo, ne pravi štetu samo onom koji pokraj njega stoji i svojoj firmi, svome gradu i svojoj zemlji, nego razmeće grobove onih koji su postradali, zbog kojih smo se ovdje okupili. Dobra stvar za opomenu nama je i ovaj spomenik koji će stajati i svaki dan opominjati na to šta čuvamo, gdje živimo i ko je stvorio zemlju u kojoj živimo”, upečatljiva je poruka gatačkog paroha Veljka Kovača, adresirana, prije svega, na predstavnike političkog i privrednog života Gacka i Hercegovine koji su prisustvovali događaju.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link