Početna  /  Prve optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK
Srbija Vijesti

Prve optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK

Daut Haradinaj i Azem Sulja biće optuženi pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK, piše prištinski portal Insajderi.

Foto: Tanjug/ Željko Tvrdišić

Ukupno će biti optuženo više od 60 pripadnika OVK. Brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja biće na optuženičkoj klupi zbog zločina na Radonjičkom jezeru.

Svega nekoliko dana pošto su kosovski predsjednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud “spremio” optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK.

Hašim Tači i Kadri Veselji, kosovski predsjednik i prvi čovjek parlamenta, jesu pod istragom tužilaštva novog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara, piše portal Insajderi.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsjednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali poslije dolaska međunarodnih misija na Kosovo u ljeto 1999. godine. Istraga protiv Veselija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obavještajne službe OVK.

Spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi pojavio se svega nekoliko dana poslije velike drame u kosovskom parlamentu, u kojem su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veselija, pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Portal Insajderi navodi da će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovjek koga na Kosovu prate nadimci “Veliki gazda” i “Veliki ujak”, biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, donedavno, vodio Euleks pod nazivom “Blaca 2”.

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposredno poslije rata vodio OVK, piše Insajderi.

Brat premijera Kosova Daut Haradinaj će, kako navodi Insajderi, biti optužen zbog uloge koju je igrao u zločinu na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tijela bačena u Radonjičko jezero. Izvor ovog portala navodi da je sud optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tijela.

Prema pisanju tog portala, Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca poslije 2000. godine, uključujući i brojna nerješena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i poslije rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je poslije izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Limaju pred Haškim tribunalom, najveći problem predstavljala je nesposobnost tog suda da zaštiti svjedoke Tužilaštva, o čemu su u nekoliko navrata pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija svjedočili glavni tužioci Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag

Nekadašnji šef suda OVK Sokol Dobruna, čije ime se, prema prištinskim medijima, nalazi na spisku optuženih pred Specijalnim sudom, izjavio je da mu je “drago što će ići u Hag”.

Dobruna je za prištinski Ekspres rekao da “uživa u činjenici da će ići u Hag”.

Dobruna je o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK ranije ocenio kao veliku nepravdu i poricanje “države Kosovo od međunarodne zajednice”.

12 Shares
12 Shares
Copy link