Početna  /  Pripadnici ROSU upali na sjever Kosova – Uhapšene četiri osobe u okviru istrage o ubistvu Ivanovića
Srbija Vijesti

Pripadnici ROSU upali na sjever Kosova – Uhapšene četiri osobe u okviru istrage o ubistvu Ivanovića

Pripadnici kosovske policije upali su rano jutros u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uhapsili četvoricu Srba. U akciji ROSU uhapšeni su Dragiša Marković, pripadnik KPS, Saša Ćurčić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević. Kosovski sud je saopštio da su “tri lica uhapšena u kontekstu ubistva Olivera Ivanovića i jedno zbog ometanja akcije”.

Foto: Screenshot

U gradu su se oko pet sati ujutru čule sirene za uzbunu, a na ulice je izašao veliki broj građana. Jednočasovni protest zbog uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode zakazan je za danas u podne u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice su poslušali poziv gradonačelnika Kosovske Mitrovice da se vrate svakodnevnim aktivnostima, ali ističu da su uplašeni, jer nisu očekivali upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenja svojih sugrađana.

– Panika je zavladala od jutros. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali – kaže jedan Mitrovčanin za Tanjug.

Građani ističu da vjeruju u državu Srbiju, da ih neće ostaviti i prepustiti Albancima južno od Ibra.

– Kako da se osjećamo u ratnom stanju, ovdje je ovako skoro 20 godina. Jedina nada nam je naša država Srbija – kaže mještanin sjevernog dijela Kosovske Mitrovice. Poručuju da će postupati u skladu sa odlukama Beograda.

Četvorica Srba uhapšenih jutros u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice prebačena su u policijsku stanicu u južnom dijelu grada, javio je RTS.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je za “Zeri” precizirao da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji.

Potrpedsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je Tanjugu da su u toku pripreme za sastanak Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. On je rekao da se sastanak priprema povodom upada ROSU i hapšenja u Kosovskoj Mitorovici.

Premijerka otkazala najavljene aktivnosti

Predsjednica vlade Ana Brnabić otkazala je za danas najavljene aktivnosti i od jutros je u Predsjedništvu Srbije, gdje su u toku sastanci predsjednika Aleksandra Vučića sa šefovima snaga bezbjednosti i komandantima svih vojnih i policijskih jedinica.

Jevtić: Ide se ka tome da se izazove sukob

– Ide se ka tome da se izazove sukob – kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

On dodaje da je simptomatično da je akcija izvedena na dan kada su zakazani mirni protesti.

– Očigledno da je izabran momenat kad smo željeli da poručimo da nećemo da ćutimo i da je naše ćutanje do sada neko razumio kao slabost – rekao je Jevtić gostujući na TV Pink.

Vučić sa šefovima bezbjednosnih službi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbjednosnih službi, a u toku je i vanredna sjednica Vlade Srbije zbog upada ROSU na sjever Kosova.

Portparol kosovske policije Daut Hodžaj potvrdio je da su jedinice kosovske policije uhapsile u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici četiri osobe. Kako tvrdi, hapšenja su izvedena u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

U prvom uključenju za RTS predsjednik Srpske liste Goran Rakić potvrdio je identitet dvojice uhapšenih – Dragiše Markovića i Saše Ćurćića. On je prenio šta mu je ispričala supruga Markovića.

– Brutalno su upali u stan Dragiše Markovića, šutirali ga i tukli puškama pred ženom i djecom – naveo je Rakić.

Prema riječima Petra Petkovića iz Kancelarije za KiM uhapšeni Dragiša Marković pripadnik je KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanović, prenosi RTS.

Sirene za uzbunu čule se oko pet ujutru

Srpski izvori za Blic kažu da su se prve sirene za uzbunu čule već oko pet sati, a RTS je javio da su se čuli i pucnji. Prema saznanjima “Blica”, akcija pripadnika ROSU i FIT trajala je oko sat vremena. Prema posljednjim informacijama, specijalne jedinice su se povukle sa sjevera i uputile ka južnom dijelu grada sa uhapšenim Srbima.

(Blic, RTS, Tanjug)
5 Shares
Copy link
Powered by Social Snap