Početna  /  Prije 20 godina u Parizu je zvanično potvrđen Dejtonski mirovni sporazum
Bosna i Hercegovina Vijesti

Prije 20 godina u Parizu je zvanično potvrđen Dejtonski mirovni sporazum

Dejtonski mirovni sporazum zvanično je ratifikovan u Parizu prije 20 godina, kada su lideri BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević potpisali detaljno utvrđeni sporazum, koji je definisao način uređenja buduće BiH.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Prije zvaničnog potvrđivanja u Parizu, okončanje rata dogovoreno je 21. novembra 1995. godine u vojnoj bazi u Dejtonu u SAD-u.

Definitivnim potvrđivanjem sporazuma u Parizu, prije 20 godina, ustanovljena je podjela na dva entiteta i to 51 posto teritorije koja pripada Federaciji BiH i 49 posto Republici Srpskoj. Dogovoreno je i formiranje Brčko distrikta.

Dogovoreno je regulisanje međusobnih odnosa prema Povelji UN-a, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OSCE-a. Cijeli sporazum sastoji se od 11 aneksa, a aneks četiri je ujedno i Ustav BiH.

Najzaslužniji za potpisivanje takve vrste mirovnog sporazuma je američki posrednik Richard Holbrooke koji je tokom rata zagovarao tzv. shuttle-diplomaciju, koja je podrazumijevala posredovanje između zaraćenih strana.

Najveće ovlasti tim sporazumom date su entitetima uz utvrđen princip jačanja državnih institucija. Mnogi danas smatraju da je oslanjanje na Dejtonski sporazum prevaziđeno, te da je BiH potreban moderan ustav.

0 Shares
0 Shares
Copy link