Početna  /  Premijer Višković u posjeti Trebinju: O HE Dabar, putevima, Đokićevoj diplomi i migrantima
Hercegovina

Premijer Višković u posjeti Trebinju: O HE Dabar, putevima, Đokićevoj diplomi i migrantima

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, danas je u Trebinju, u radnoj posjeti. Između ostalog, posjetio je HET, gdje je u kancelariji Uprave HE Dabar predočen plan gradnje preostalih objekata, nakon čega je uslijedio zvanični sastanak. Nakon sastanka, premijer Višković i Željko Zubac, direktor HE Dabar, obratili su se novinarima. Višković je, pored projekta gradnje preostalih objekata na HE Dabar, govorio i o putevima u Republici Srpskoj, ali i o diplomi Petra Đokića, ministra rudarstva i energetike, te o problemu migranata.

 Radovan Višković, premijer u Vladi Republike Srpske, danas je posjetio Trebinje, a tom prilikom održan je sastanak u HET-u, gdje je u kancelariji Uprave HE Dabar, predočen projekat gradnje preostalih objekata u okviru Hidroelektrane Dabar. Nakon sastanka, novinarima su se obratili direktor HE Dabar, Željko Zubac kao i premijer. Višković je, pored glavne teme vezane za raspisivanje međunarodnog tendera za preostale radove u HE Dabar, na novinarska pitanja odgovarao i na temu puteva u Republici Srpskoj, dotakao se i afere vezane za Đokićevu diplomu, ali i o prilivu migranata, koji se očekuje već sa prvim toplijim danima. 

Na konferenciji za medije prvo se obratio direktor HE Dabar, Željko Zubac, koji je ukratko predstavio planove završetka radova i puštanja HE Dabar u pogon.

”Ono što je tematika današnjeg sastanka i premijerove posjete je da je HE Dabar raspisala međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju svih preostalih objekata HE Dabar i puštanje iste, čim prije, u rad. To podrazumijeva sljedeće, da tražimo kompaniju ili grupu kompanija koja će obezbijediti finansijska sredstva po najpovoljnijim uslovima, poštujući najveće svjetske standarde te HE Dabar što prije pustiti u rad.” – rekao je Zubac u kratkoj izjavi.

Nakon direktora HE Dabar, okupljenim novinarima obratio se predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković. Govorio je o značaju završetka radova na HE Dabar kao i o mogućem problemu koji bi nastao uslijed zaustavljanja rada dubrovačke hidroelektrane.

”Kako se ne bi gubilo vrijeme, što se dešavalo u ranijem periodu, odlučili smo, sa novom upravom u Elektroprivredi RS, omogućiti procedure ubrzano, poštujući zakonske okvire i evo, već sada smo u poziciji da smo raspisali tender za izgradnju HE Dabar, prije svega ovog građevinskog i mašinskog dijela. Ja se nadam da će biti poznat izvođač radova do polovine ove godine, znači negdje oko juna mjeseca i da će se već moći krenuti u realizaciju. Zašto je ovo bitno? Pa, bitno je zato što će u tom momentu, energetski sektor Republike Srpske postati značajan na ovom prostoru i imaće dovoljno energije koju će izvoziti. Od tog izvoza svi ćemo imati benefite, naš spoljno-trgovinski deficit će se smanjivati, vratiće bruto domaći proizvod, vratiće zaposlenost, značiće i za prosječne plate, dakle sve ono što je u interesu vlade RS. Iako nisam stručno vezan za oblast energetike,, u razgovoru sa direktorom HE Dabar sam apsolutno razumio da sa izgradnjom ovih kapaciteta, mi u značajnoj mjeri kontrolišemo vode koje se nalaze u Horizontima, moći ćemo regulisati poplave, ukoliko do njih eventualno dođe, a i Hidroelektrane na Trebišnjici će na ulazu imati 20% više voda, a proizvodnju veću za 50%. Htjeli mi to ili ne, morali smo se dotaći i problema u Dubrovniku, vi znate da Dubrovnik već blizu dva mjeseca ne radi, a ono što je bitno, a obratićemo se Elektroprivredi Hrvatske kako bi saznali kada oni očekuju da Dubrovnik počne sa radom. To nam je bitno kako bi mi regulisali naše akumulacije i kako bi iskoristili vode koje dolaze i spremno dočekali ljeto sa maksimalnim akumulacijama. Te stvari su bitne kako se ne bi došlo u situaciju da se, eventualnim padavinama u većim količinama, dovede u pitanje sigurnost našeg stanovništva. Nama teba samo informacija kog datuma Elektroprivreda Hrvatske očekuje da se Dubrovnik vrati u sistem proizvodnje. Mi bi onda svoje planove prilagodili nakon dobijenih informacija. Razgovarali smo i o pitanju Buk Bijele, vi znate da mi vrlo brzo želimo da raspišemo i tender oko izgradnje HE Buk Bijela, i da do kraja dogovorimo saradnju sa Srbijom i to je želja koju smo mi i u samom ekspozeu promovisali. Želja Vlade Republike Srpske ali i moja lična želja je da sve ove kapacitete stavimo na mrežu još u mom mandatu.” – rekao je Višković u uvodnom obraćanju.

Mandatar Višković je iskoristio ovu priliku kako bi demantovao navode koji su se pojavili u javnosti, a tiču se odustajanja od izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor.

”Iskoristiću vaše prisustvo da vam kažem i to da se u javnosti pojavila, navodno moja rečenica, koja je apsolutno netačna, kada je prenesena neka moja izjava da smo odustali od izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor. To apsolutno nije tačno. Ja sam samo rekao da sa Kinezima koji su dobili tu koncesiju za izgradnju auto-puta, vodimo pregovore da ih u ovom momentu prebacimo na trasu da izgradimo auto-put od Doboja prem Bijeljini jer je to prvi prioritet Vlade Republike Srpske, da izgradimo auto-put Doboj – Rača, pa dalje prema Beogradu. Niti ćemo raskinuti taj ugovor, niti raskidamo taj ugovor, jednostavno, taj ugovor će u ovom momentu biti na čekanju, jer imamo neke druge prioritete. Taj put prema Prijedoru će se graditi ali ne ovog momenta i ne u dinamici kako neko misli da treba. Naš prioritet je veza Banja Luke i Beograda sa auto-putem.” – rekao je Višković, a na novinarsku opasku vezanu za puteve u Hercegovini, dodao da se slaže da piuteve u Hercegovini treba poboljšati i da se i o tome danas razgovaralo.

”Na tome ćemo raditi, ali da bi nešto napravili, moramo prvo da izradimo projekte, da imamo projektno – tehničku dokumentaciju. Na tome se radi, čak ćemo i ubrzati procedure, nećemo ići one javne nabavke pa žalbe pa prigovori, pa možda padanje tendera, rekli smo da ćemo ići ubrzanom procedurom kako bi se što prije riješila, po meni, najkritičnija tačka u Hercegovini, a to je put od Tjentišta prema Foči i tu se radi kompletno nova trasa kanjonom rijeke Sutjeske i pravi se most preko Drine i povezujemo se na put koji ide od Foče prema Šćepan Polju. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, več je dao neka sredstva za tu namjenu i ta sredstva već leže na računima. Crna Gora je odgovorila na naše zahtjeve, dala nam ne kontaktnu tačku za put Foča – Šćepan Polje, tako da ćemo i taj put ubrzo graditi, a pravićemo i zajednički granični prelaz između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Izgradnja tog mosta preko Drine je vrijedna oko 4 miliona evra, uz obavezu da mi obezbijedimo 50% a 50% Crna Gora, dok je kompletna investicija za izgradnju puta Foča – Šćepan Polje vrijedna 70 miliona evra.” – rekao je Višković o putevima u Hercegovini.

O informacijama koje su se pojavile u medijima, a tiču se diplome ministra rudarstva i energetike, Petra Đokića, tačnije navodima da ministar nije stekao diplomu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kako je naveo u svojoj biografiji, premijer kaže da nije provjeravao te navode, kao i to da je on odabrao Đokića jer je on bio izbor partije kojoj pripada. Ipak je naveo da će, ukoliko se dokažu ti navodi, sankcionisati aktuelnog ministra rudarstva i energetike.

”Nisam provjeravao te navode, ali pozivam vas, radite nešto, provjeravajte, kada vi budete provjerili, objavite, istražujte, a predsjednik Vlade nema vremena da to provjerava. Na kraju krajeva, moram vam reći jednu ružnu činjenicu koja je istina. Ja, kao predsjednik Vlade, kada sam birao ministra Đokića, nisam ga birao po njegovoj diplomi, on je prijedlog svoje partije i ja sam ga tako birao. Mnogi su se prijavili da će istražiti njegovu diplomu, evo, ja im dajem podršku, neka istražuju i pozivam ih da počnu od moje diplome. Ako bude lažna diploma, ministar Đokić će biti sankcionisan.” – rekao je Višković.

Govoreći o problemu migranata i eventualnoj najezdi, mandatar je rekao da je Srpska spremna da se suoči sa ovim problemom a istakao je i dvoličnost Evropske Unije pri rješavanju ove problematike.

”Republika Srpska, niti će praviti te centre, niti će primati migrante, i iz tog razloga smo zainteresovani da se što prije formira Savjet ministara jer je to u njihovoj nadležnosti. Ja moram da kažem svoj stav, ja mislim da sadašnji Savjet ministara se ne bavi ozbiljno ovim pitanjem. Očekujem da će, poboljšanjem vremenskih prilika, doći do značajnijeg dolaska migranata i apelujem da se ovim pitanjem što bolje pozabavimo. Evropska Unija se licemjerno odnosi prema ovom problemu, zatvorili su granice i nama ostavili da riješimo taj problem, da ih smjestimo, školujemo, liječimo. To nije dobar put i RS ima jasan odgovor, ako želite da nam šaljete pomoć, mi tu pomoć ne želimo, izvolite prihvatite migrante.” – rekao je Višković na kraju konferencije.

Današnjem sastanku prisustvovali su generalni direktor ERS, Luka Petrović, vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja, Mirko Ćurić, Ilija Tamindžija, Gordan Mišeljić te brojni vršioci javnih funkcija u Trebinju i okolini.

U okviru današnje radne posjete, premiejr Višković je održao sastanak sa čelnicima Grada Trebinja, posjetio preduzeće Herc invest, a prisustvovao je i projekciji filma o Svetom Vasiliju Ostroškom, te razgovarao sa Dimitrijem, vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim.

Igor Svrdlin

25 Shares
Copy link
Powered by Social Snap