Predstava ”Super Bruno – zaštitnik prirode” razgalila mališane u Nevesinju

U organizaciji Kulturnog centra Bileća, a u okviru Festivala za mlade „Lipa fest 08“ sinoć je u Velikoj sali opštine Nevesinje priređena predstava „Super Bruno – zaštitnik prirode“.

Ovu ekološku predstavu o očuvanju životne sredine priredili su trebinjski glumci Darko Kurtović i Igor Svrdlin koji su na jedan zabavan i pristupačan način mališanima skrenuli pažnju koliko je bitno čuvati prirodu i njene ljepote.

Jedan od dvojice glumaca, Igor Svrdlin, pojasnio je da u predstavi postoji jedan pozitivan (lik Super Bruna – zaštitnika prirode, koji čini sve kako bi priroda ostala čista i očuvana) i jedan negativan lik (lik Ige Bige – prve bezobrazne lige, koji uporno zagađuje prirodu), ali da na kraju predstave i Iga Biga postaje dobar, obećavši Super Brunu i drugarima da neće više zagađivati prirodu i da će nastaviti školovanje, jer je završio samo dva razreda osnovne škole.

– Igrajući ovu predstavu došao sam do zaključka da djeca više vode računa o prirodi nego odrasli i da imaju volju i želju za očuvanjem prirode. Svjedoci smo da će prije stariji baciti smeće na neadekvatno mjesto, na ulicu, ili u rijeku, nego djeca i možda bih ovu predstavu mogli prilagoditi starijoj populaciji kako bi se više edukovali po pitanju zaštite životne sredine – kroz smijeh je poručio Svrdlin.

On je dodao da predstava ima za cilj da se mladi upoznaju kako čuvati životnu sredinu pogotovo na ovim našim prostorima gdje nam je priroda dala jedan divan dar koji treba da cijenimo, čuvamo i volimo.

Organizator festivala i predsjednik Skupštine Udruženja „Kulturni centar Bileća“ Nebojša Rogan najavio da će pored seminara, likovne izložbe i predstave za djecu u Nevesinju polovinom avgusta biti održan i koncert, kada Nevesinjci mogu očekivati jedno od zvučnih imena naše muzičke scene.

”U sklopu projekta festival za mlade ‘Lipa fest 08’ koji se od ove godine održava širom istočne Hercegovine, završen je prvi dio, koji se odvijao u dvije opštine, u Ljubinju i Nevesinju. Prvi dio se sastojao od seminara, radionica i panela na temu kulturno – istorijsko nasljeđe, kultura i tradicija istočnohercegovačke regije, izložbe slika Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine ”Milorad Ćorović”, te predstava za djecu i mlade. U Ljubinju je održan i prvi dio ”Lipa fest 08”, kada su nastupili fenomenalni Osvajači. Program je predviđen i za Berkoviće i Bileću, a sve u cilju promocije različitih vrsta kulture i umjetnosti u nerazvijenim hercegovačkim opštinama. Da podsjetim da će na osmom ”Lipa festu” koji će se održati od 2-4. avgusta, nastupiti Brkovi, Goca Tržan i OK bend. Čitav ovaj projekat se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Bileća.”  – rekao je Nebojša Rogan.

Bilo je ovo lijepo druženje nevesinjskih mališana sa trebinjskim glumcima koji su interaktivno učestvovali u predstavi i moglo se zaključiti da bi ovakvih predstava trebalo biti više u našem gradu.

Radio Nevesinje/Moja Hercegovina

Autor