Početna  /  Predato 716 odgovora na upitnik Evropske Komisije
Bosna i Hercegovina

Predato 716 odgovora na upitnik Evropske Komisije

Alijansa za EU integracije, koju čine predstavnici civilnog društva, privrednici, univerzitetski profesori i predstavnici medija, uručili su danas u Sarajevu 716 odgovora na Upitnik Evropske komisije šefu Delegacije EU u BiH Larsu-Gunaru Vigemarku.

“Važno je da se reforme provedu, ali suštinski, ne samo formalno, zbog čega je izuzetno važan angažman civilnog sektora u procesu EU integracija”, rekao je Igor Stojanović iz Alijanse za EU integracije, prenosi N1.

Prema istom izvoru, Vigemark je naglasio da je, uprkos brojnim problemima koji su obilježili prevođenje i odgovaranje na Upitnik, sama činjenica da je civilni sektor uradio određeni broj odgovora uspjeh, i da to svi u BiH tako treba da posmatraju.

Odgovarajući na pitanje o zastoju reformskih procesa i sve češćim upozorenjima iz EU na to, ali i retorici lidera, Vigemark je rekao da se previše pažnje usmjerilo na pitanje akciza, a premalo na sve ostale reforme koje su, kako je naglasio, “zapele” u parlamentima BiH i Federacije BiH.

“Razumijemo komplikovanu političku situaciju i činjenicu da su izbori naredne godine, ali to ne može biti izgovor. Dosta je izgovora, vrijeme je da počnete da radite”, poručio je Vigemark.

Upitnik sadrži 3242 pitanja, od čega se 516 odnosi na politčke kriterije, 74 na ekonomski kriterij a 2652 na acquis, grupisanih u 33 poglavlja.

0 Shares
0 Shares
Copy link