Nedjelja, 26.01.2020
More

  Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak

  Podijeli:

   Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

  Pošto je to za hrišcane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

  Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovijestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

  Pravoslavni hrišcani u nedjelju 8. aprila obilježavaju Vaskrs.

  Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čovjeka, bio on vjernik ili nevjernik, koji ne bi želio bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

  Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Njime se obilježava događaj koji je sama suština Hrišćanstva.

  Ustanovljen je u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, o čemu svjedoče Jevanđelja.

  Vaskrs uvijek pada u prvu nedjelju poslije punog mjeseca iza proljećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma. Može pasti od 22. marta do 25. aprila prema julijanskom (od 4. aprila do 8. maja prema gregorijanskom kalendaru). Prethodi mu Veliki post od sedam sedmica.

  Kod Srba, uobičajeno je da se ovaj praznik čestita sa “Hristos vaskrse” a odgovara se sa “Vaistinu vaskrse”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI