Početna  /  Požari širom Hercegovačko-neretvanskog kantona
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Požari širom Hercegovačko-neretvanskog kantona

Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice, u kojem gori borova i jelova šuma na nepristupačnom terenu, u znatnoj mjeri se proširio, a juče se obrušavao se niz strme litice planine te ugrozio regionalni put Jablanica – Risovac – Posušje.

Foto: N1

Vatrogasci su djelovali do kasnih večernjih sati, a helikopter Oružanih snaga BiH sinoć je izvršio izviđanje terena zahvaćenog požarom te napravio par izbačaja vode, saopšteno je iz Operativnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Jutros je uočena manja koncentracija dima, a iz Oružanih snaga BiH najavljena je ponovna intervencija helikoptera.

Požar na lokalitetu Bjelojevići – Burmazi u općini Stolac takođe je aktivan. Za sada vatra ne ugrožava stanovništvo, a požar ima tendenciju širenja prema Neumu.

Požar kod sela Dašnica u Neumu, gdje gori trava i sitno rastinje, stavljen je pod kontrolu, ali nije ugašen. Za sada nema ugroženog stanovništva niti materijalnih dobara.

Inače, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovano je 26 požara, od čega devet u Mostaru, sedam u Čapljini, pet u Čitlku, tri u Stocu, te po jedan u Neumu i Jablanici.

0 Shares
0 Shares
Copy link