Početna  /  Potvrđeno da je Nova banka kupila Sberbanku
Izdvajamo Republika Srpska

Potvrđeno da je Nova banka kupila Sberbanku

Foto: Capital
Srđan Šuput, zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, rekao je na preskonferenciji u Banjaluci, da je danas dogovoreno da Agencija proda Sberbanku Banjaluka Novoj banci.

“Ušli smo u restrukturiranje, donijeli smo sve mjere, nije bilo lako, ali uspjeli smo u kratkom roku da nađemo strateškog partnera i od sutra Sberbanka ima novog vlasnika i niti je imala, niti će imati, probleme”, rekao je Šuput i dodao da detalje oko prodaje ne može iznositi u javnost jer su dio poslovne tajne.

Dodao je da Sberbanka sutra otvara vrata i nastavlja normalno da radi.

“Ta banka je bila sistemska i po zakonu smo bili dužni da se brinemo za nju. Na ovaj način je jačamo”, istakao je Šuput.

On se zahvalio investitotru koji je prepoznao trenutak za investiranje, kao i Vladi koja je pokazala odgovornost za rješavanje situacije u vezi sa Sberbankom. Dodao je da su ranije i drugi investitori bili zainteresovani za Sberbanku, ali da se posljednjih dana nisu javljali.

On je rekao da će sredstva od prodaje biti deponovana i prebačena stvarnom vlasniku Sberbank Austrija, odnosno Sberbank Rusija.

“Sutra će svi platni sistemi u Sberbanci raditi, a apelujem na sve da nema potrebe za dodatnom panikom jer smo stabilizovali sistem”, rekao je Šuput.

Dodao je da trenutno neće biti spajanja banaka, već da će funkcionisati kao dvije.

Siniša Adžić, direktor Nove banke, zahvalio se Agenciji i Vladi na naporima koje su preduzeli u vezi sa Sberbankom.

“Kao najveća banka u Republici Srpskoj osjetili smo odgovornost i obavezu da se uključimo i drago nam je što smo izabrani kao kupac Sberbanke. Ta banka je kvalitetna banka sa sposobnom upravom, problem je bila likvidnost i ništa drugo. Značajne rezultate ima, ova akvizicija je uspjeh domaće banke, možemo da utičemo na stabilnost cijelog finansijskog sektora i omogućimo klijentima da imaju što bolju, kvalitetniju uslugu”, rekao je Adžić i dodao da Nova banka ima 500 miliona maraka iznad obavezne rezerve.

Istakao je da neće biti promjena što se tiče zaposlenih, te da slijedi analiza kako da banke rade u budućnosti. Dodao je da nikakav strateški potez neće praviti bez kontrole ozbiljne revizorske kuće. Istakao je da neće biti promjena u uslugama koje klijenti koriste.

“Naziv banke neće biti predmet sankcija, mjere koje su najavljene prema banci zbog ruskog vlasnika su jedini razlog koji je doveo do krize”, rekao je Adžić.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da finansijsko tržište ostaje stabilno.

“Rekli smo da stajemo iza banke, djelovali bi javnm sredstvima. S obzirom da se Nova banka prijavila da kupi Sberbanku, obradovani smo jer je to domaća banka i što klijenti neće imati potrebu da se brinu”, rekla je ona.

Nova banka u vlasništvu je „MG Minda“ Mladena Milanovića Kaje koji u njoj ima učešće od 99 odsto.

Ukupna aktiva Nove banke iznosi tri milijarde maraka, a u 2021. godini bilježe neto dobit od 21,3 miliona KM.

Ukupna aktiva Sberbanke iznosi 1,3 milijarde KM, a prošlu godinu su završili sa dobiti od 18 miliona KM.

Izvor: Capital

8 Shares
8 Shares
Copy link