Početna  /  Potvrđene presude Vujoviću, Duki i Iliću
bileća Hercegovina

Potvrđene presude Vujoviću, Duki i Iliću

BILEĆA – Sud BiH potvrdio je presudu kojom je Goran Vujović osuđen na šest, Miroslav Duka na 12, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločin protiv čovječnosti u Bileći 1992. godine, saznaje “Moja Hercegovina”.

Sud BiH (Foto: N1)

Oni su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB.

Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Od posljedica premlaćivanja polegao je Ferhat Avdić, a Sud je utvrdio da je u njegovom zlostavljenju sa još tri pripadnika policije učestovao Miroslav Duka.

Kako je ranije ocijenilo sudsko Vijeće, Vujović je podržavao i omogućavao činjenje zločina, te doprinosio klimi nekažnjivosti.

Duka je osuđen da je direktno učestovao u fizičkom zlostavljanu zatočenika, te da je ubacivao dimne bombe i pucao na objekte starog zatvora i Đačkog doma u kojim su bili zatočenici.

Od otežavajućih okolnosti za Duku je uzeta u obzir brojnost žrtava, teške posljedice, istrajnost i upornost u velikom broju radnji. Za Ilića je otežavajuća okolost bila broj oštećenih.

0 Shares
0 Shares
Copy link