Potpisan ugovor o reprogramu duga “Vodovodu” Bileća

BILEĆA – Predstavnici “Elektro-Hercegovine” potpisali su danas u Trebinju sa “Vodovodom” Bileća ugovor o reprogramu duga za utrošenu električnu energiju od tri miliona KM, sa rokom otplate od 15 godina i mjesečnom ratom od 16.500 KM.

ТРЕБИЊЕ, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ – Представници “Електро-Херцеговине” потписали су данас у Требињу са “Водоводом” Билећа уговор о репрограму дуга за утрошену електричну енергију од три милиона КМ, са роком отплате од 15 година и мјесечном ратом од 16.500 КМ.

Ugovorom je predviđeno da, nakon realizacije reprograma, kamate od 2.300.000 KM budu otpisane.

Direktor “Elektro-Hercegovine” Dragan Savić rekao je da ovaj sporazum nema alternativu, te da je ovo jedini način da se regulišu međusobne obaveze.

“Potpisivanjem reprograma napravljeno je dobro rješenje. Rezultat toga će biti uredno i kontinuirano vodosnabdijevanje potrošača u Bileći”, naveo je Savić.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Vodovod” Dalibor Koprivica kaže da će mjesečna rata za reprogram od 16.500 KM sigurno opteretiti poslovanje ovog preduzeća, s obzirom da tekući račun za električnu energiju iznosi polovinu prihoda preduzeća.

“To znači da ćemo morati povećati cijenu vode za 20 odsto, kako bismo mogli da servisiramo bar pola iznosa ove rate”, rekao je Koprivica.

On je naveo da je cijena vode u Bileći trenutno 0,84 feninga po metru kubnom.

“To je najniža cijena vode u regionu i ona je socijalna, a ne ekonomska, s obzirom da imamo najsloženiji sistem prepumpavanja vode, odnosno najveće troškove električne energije, pošto se voda prepumpava dva puta”, pojasnio je Koprivica.

On je dodao da ovom preduzeće tek predstoji borba kako bi moglo da ispoštuje sve preuzete obaveze.

“Vodovod” Bileća, preduzeće “Elektro-Hercegovina”, opština Bileća i preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” potpisali su 2015. godine protokol kojim su se sve strane obavezale da bude riješen problem dugovanja za električnu energiju preduzeća “Vodovod”.

Prema tom protokolu, “Hidroelektrane na Trebišnjici” kao korisnici prirodnih resursa za proizvodnju električne enrgije, plaćaju naknadu opštini Bileća od
dva miliona KM. Naknada je 2015. akontativno uplaćena, čime je smanjen dug koji je u tom ternutku iznosio 7,5 miliona KM.

“Hidroelektrane na Trebišnjici” obavezale su se i da učestvuju u investicionom saniranju mreže preduzeća “Vodovod” u iznosu od dva miliona maraka.

“Elektro-Hecegovina” kao povjerilac tada se obavezala da bude sanirana trafostanica sa koje se napajaju pumpe, što je i učinjeno.

Autor