Početna  /  Potpisan ugovor o izgradnji vjetroelektrane u opštini Berkovići
Hercegovina

Potpisan ugovor o izgradnji vjetroelektrane u opštini Berkovići

BERKOVIĆI – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i direktorica Elektroprivrede RS (ERS) Branislava Milekić potpisali su danas u Banjoj Luci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane ”Hrgud”, u opštini Berkovići.

djokic-mlekic-vjetroelektrana
Petar Đokić i Branislava Milekić (Foto: RTRS)

Instalisana snaga vjetroelektrane ”Hrgud”, prvog objekta ove vrste u sustavu ERS-a, iznosit će 48 megavata (MW), piše Bljesak.info.

Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na oko 128 miliona KM, od čega je oko 60 miliona evra kreditnih sredstava njemačke banke ”KfW”.

Ministar Đokić podsjeća da je koncesija za izgradnju vjetroelektrane ”Hrgud”, na period od 50 godina, dodijeljena ERS-u, koji je investitor ovog energetskog objekta.

”Očekujemo da ovaj projekt bude relizovan u sljedećih nekoliko godina”, rekao je Đokić, ističući da su i za vjetrelektranu ”Hrgud” i za ”Trusinu”, drugi takav objekt koja se planira graditi u RS-u, provedene istražne radnje koje su pokazale da postoje dovoljne količine vjetra na tim lokalitetima Hercegovine.

Direktorica ERS-a Branislava Milekić smatra da je ovo javno preduzeće osposobljeno i za ovakve projekte, a lokaciju vjetroelektrene ”Hrgud” ocijenila je kao jednu od najperspektivnijih za ovu investiciju.

Očekuje da će se uspješno zaključiti ugovor o kreditu od 60 miliona evra za vjetroelektranu ”Hrgud” s KfW bankom.

Podsjetila je da je realizacija projekta predviđena kroz tri faze.

”Da bi se pristupilo izgradnji vjetroeleketrane moraju se provesti dodatna mjerenja i karakteristike vjetra”, pojasnila je Milekić, najavivši da bi se nakon potpisivanja ugovora o kreditnim sredstvima trebali provesti istražni radovi u razdoblju od 24 mjeseca, a zatim i određena geološka i geofizička ispitivanja.

S ciljem izrade ekološke studije bit će obavljena istraživanja iz te oblasti, a tek onda bi se moglo pristupiti realizaciji projekta.

0 Shares
0 Shares
Copy link