Početna  /  Poslanici i danas diskutovali o zakonu o kleveti: Drakonskim kaznama do gušenja slobode govora!
Izdvajamo Republika Srpska

Poslanici i danas diskutovali o zakonu o kleveti: Drakonskim kaznama do gušenja slobode govora!

Foto: BUKA
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u jučerašnjem dijelu sjednice neki članovi Skupštine, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne “teške” i do 120.000 KM.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a, je rekao da je predloženi zakon o kleveti ne samo loš za medije, nego za svakog čovjeka jer se, kako je rekao, radi o rigidnom zakonu s drakonskim kaznama i pravosuđem potpuno poklopljenim od strane vladajuće koalicije.

“Ljudi nemojte govoriti neistine. Bez obzira što ste iznijeli istinu, nacrt zakona predlaže kazne i za ono što iznesete i što je istina. Kada bi se ovaj zakon primijenio na RTRS, oni bi bankrotirali, platili bi 10-15 miliona kazni za laži. Koliko bi platili samo za onu informaciju da je Jelena Trivić dobila 10 miliona od Amerikanaca za izbore”, rekao je Crnadak.

Dragomor Vasić, poslanik SDS-a tokom izlaganja o novom Krivičnom zakonu rekao je da nisu tačne tvrdnje da nisu zakonom propisane zatvorske kazne.

“Ukoliko ne platite kaznu i sud će donijeti odluku da tu kaznu zamijeni zatvorom. Jedino je možda olakšavajuća okolnost bila to da kazna zakona ne može biti duža od dvije godine. Svi oni koji budu kažnjeni sa kaznom od 73.000 KM neće u zatvoru boraviti više od dvije godine”, rekao je Vasić.

On ističe da postoji opravdano nepovjerenje javnosti prema pravosuđu, te da bi sudije i tužioci mogli imati preširoko postavljena ovlaštenja, što bi moglo dovesti do povrede građanskih prava.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u Republici Srpskoj, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, rekli su oni koji podržavaju ovaj zakon.

Mladen Ilić, poslanik SNSD-a, rekao je da on ne vidi problem u tome da poslanici i nosioci javnih funkcija budu izloženi pritisku javnosti, poput najave novinara da će biti objavljena imena svih poslanika koji su izglasali ovaj zakon.

Dodao je da će biti provedena detaljna javna rasprava.

Oni koji se protive ovo zakonu smatraju da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS, počinjene zbog ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap