Početna  /  Policija spriječila migrante da pređu hrvatsku granicu
Hrvatska Srbija Vijesti

Policija spriječila migrante da pređu hrvatsku granicu

Oko 130 migranata provelo je cijelu noć na otvorenom pored puta, oko 200 metara od graničnog prelaza Šid – Tovarnik. Oni su danas oko 14 sati pokušali da probiju barikadu koju je postavila policija i pređu granicu, ali u tome nisu uspjeli. Izbjeglice se i dalje nalaze na granici Srbije i Hrvatske gdje pokušavaju ući u Hrvatsku.

migranti

Migranti, porijeklom iz Pakistana i Afganistana, odbili su smještaj u centrima za azil protestujući što im nije dozvoljeno da legalno, preko Hrvatske, nastave put do država Zapadne Evrope.

Noć je prošla bez incidenata uz prisustvo jakih plicijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbjeglice i migracije.

Za sada nema naznaka da će im biti dozvoljeno da pređu granicu.

“Mi smo izbjeglice. Dolazimo iz Pakistana i Afganistana. Nije zvanično, ali rat je tamo, gledate li vijesti? Zato i bježimo. Protestovali smo pješačenjem, sada ćemo i sjedenjem oko granice”, rekao je u nedjelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana.

Grupa od oko 150 migranata krenula je u petak pješke iz Beograda ka Hrvatskoj, kako bi put nastavili ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Međutim, policija im nije dozvolila da prođu granični prelaz pa su migranti ostali da sjede u blizini i da na taj način protestuju tražeći da se granice otvore.

0 Shares
0 Shares
Copy link