Početna  /  Pogledajte kakvo je stanje na putevima u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Pogledajte kakvo je stanje na putevima u BiH

Na putevima u BIH danas se saobraća otežano, po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. U višim planinskim predjelima iz BIHAMK-a upozoravaju na ugaženi snijeg na kolovozu.

zima_snijeg_ga1

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica (na prevoju Romanija) na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na putnom pravcu Glamoč-Mlinište dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Iako je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15.04, apeluje se na vozače da na put ne kreću bez iste.

Iz BIHAMK-a upozoravaju i na dosta slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolovoz, kao i na odrone kamenja na kolovoz. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Vogošća izvode se radovi na redovnom održavanju tako da se, tokom dana, formiraju duže kolone vozila u oba smijera.

Iz BIHAMK-a izdvajaju i autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Žepče-Maglaj i M-14.1 Brčko-Bijeljina.

Na graničnom prelazu Bosanski Brod pojačan je promet vozila na ulazu u BiH, pa se na prelazak granice čeka 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kraća. I dalje traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno. Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati), saopšteno je iz BIHAMK-a.

0 Shares
0 Shares
Copy link