Početna  /  Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović i drugih zvaničnika Republike Srpske zbog proslave Dana RS
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović i drugih zvaničnika Republike Srpske zbog proslave Dana RS

Koalicija “Država!” podnijela je danas dvije krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog koruptivnih radnji i udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Prijave su podnesene na osnovu izvještaja ministarstva finansija SAD-a, kao i zbog obilježavanja Dana Republike Srpske, odnosno zbog kršenja presuda Ustavnog suda BiH.

Predstavnici koalicije Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat ove koalicije za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i Adis Arapović, predstavnik Pokreta RED, u obraćanju javnosti izjavili su da se država ne brani saopštenjima nego konkretnim akcijama.

“Mi smo jutros zbog toga podnijeli dvije krivične prijave. Ukoliko američki sistem ima informacije za velike koruptivne radnje i one protiv Ustava ove zemlje, naše pravosuđe je moralo reagovati. Prva krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, Mirsada Kukića, Milana Tegeltiju i ATV, a druga se odnosi na proslavu neustavnog Dana RS, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića”, rekao je Mirsad Hadžikadić.

Ističu da ništa ne može zamijeniti institucije države i da će se za njih nastaviti boriti. Politike podjela i širenje straha i nacionalizma, dovele su Bosnu i Hercegovinu u najteži period u posljednjih nekoliko decenija, rečeno je.

“Pozivamo EU i druge zemlje da slijede ono što su uradile SAD sa sankcijama. Tražimo i od Predsjedništva BiH da uputi diplomatsku notu, prije svih Srbiji i Rusiji, i drugim zemljama koji su poslali svoje izaslanike na neustavnu proslavu dana RS. Vjerujem da su fer i pošteni izbori neophodni i stoga koalicija “Država!” zalaže se za promjene izbornog zakona u tehničkom smislu i uvjeren sam da će nove političke snage nakon oktobra 2022. odvesti Bosnu i Hercegovinu u pravcu koji će omogućiti svim građanima bolji život”, izjavio je Senad Šepić.

Adis Arapović je pozvao visokog predstavnika da obuzda pravno nasilje, kao i nasilje kojem su izloženi povratnici.

“Pozivamo i državnog tužioca Milanka Kajganića da reaguje u skladu sa onim što mu zakon nalaže. Prijave koje smo mi podnijeli, olakšavaju posao našem pravosudnom sistemu. Ovo više nije igra, ni politička ni bilo koja druga. Država i životi ljudi su ugroženi”, ističe Arapović.

Izvor: Gerila

8 Shares
8 Shares
Copy link