Početna  /  Počelo suđenje Edinu Sakoču za zločine nad Srbima u Čapljini
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hercegovina

Počelo suđenje Edinu Sakoču za zločine nad Srbima u Čapljini

U Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem pripadniku HVO-a Edinu Sakoču, optuženom za zločin protiv civilnog srpskog stanovništva na području Čapljine.

sud_bih

Optužnica tereti Sakoča za seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe, te učešće u ubistvu dvije osobe srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Sakoč je 9. jula 1992. godine, oko 22.00 časa, sa osobom zvanom Boban došao pred kuću Miška Đuraškovića u mjestu Počitelj, u kojoj su bile Đuraškovićeva supruga, kćerka i tri osobe srpske nacionalnosti.

Nakon što je optuženi maltretirao civile, iz kuće je izveo osobu inicijala Č.T. i vozio je do Počitelja, gdje je ostao Boban, a on nastavio do logora Dretelj.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući Č.T, a potom je silovao nazivajući je “četnikušom”. Kako je nisu primili u logor Dretelj, optuženi ju je odveo do stare pošte u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, optuženi je 10. jula, oko 3.00 časa, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića i pitao “Gdje su one?” Boban je potom počeo da puca i ubio Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak.

U optužnici je navedeno da su Sakoč i Boban tijela stavili na deku, posuli benzinom i zapalili ih, prenosi Birn.

Tužilac Stanko Blagić u uvodnom izlaganju naveo je da iz materijalne dokumentacije proizlazi da je optuženi u vrijeme počinjenja đela bio pripadnik HVO-a, kao i da su sve tri žrtve bile civili, nisu bile naoružane, niti pružale otpor i učestvovale u neprijateljstvima.

Odbrana optuženog Sakoča smatra da on nije kriv i tvrdi da će dokazati da nije počinio nijedno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

“Sakoču je suđeno u SAD. Imaćete priliku da vidite optužnicu u kojoj su ovi događaji obuhvaćeni. Porota od 12 porotnika donijela je odluku da Sakoč nije učestvovao u ratnim zločinima ubistva i silovanja”, izjavila je branilac Tatjana Savić.

Sakoč je u februaru ove godine izručen iz SAD, gdje je 2013. uhapšen jer je tamošnjim vlastima davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva zakazano je za 8. jul.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link