Početna  /  U Nevesinju posthumno dodijeljena odlikovanja trinaestorici boraca VRS
Hercegovina nevesinje

Počelo obilježavanje Mitrovdana: U Nevesinju posthumno dodijeljena odlikovanja za 13 boraca VRS

NEVESINJE – Paljenjem svijeća u Spomen-sobi, te uručivanjem odlikovanja Medalje zasluga za narod, za 13 posthumno odlikovanih boraca VRS iz Bileće, Gacka, Berkovića i Nevesinja, dans je u Nevesinju počelo dvodnevno obilježavanje Mitrovdana, slave BORS-a, praznika koji za Nevesinjce ima posebnu simboliku, jer su se u osvit ovog praznika, 1992. i 1994, pokrenule dvije velike ofanzive, čiji je cilj bio zauzimanje Nevesinja i Hercegovine, a nakon kojih su udružene hrvatsko-bošnjačke snage, suočene sa velikim gubicima, bile prisiljene na povlačenje.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Predsjednik Boračke organizacije RS, general Milomir Savčić, rekao je da nema odlikovanja koje može nadoknaditi bol i gubitak porodica, ali da je posthumno odlikovanje znak ponosa, i zahvalnost za sve one koji nisu marili za svoje živote, i koji su se u danima stvaranja Srpske vodili najuzvišenijim idealima. Savčić je istakao i probleme sa kojima se suočavaju boračke kategorije.

Imamo oko tri hiljade članova porodica poginulih boraca koji su bez posla, imamo još uvijek neutvrđen broj porodica poginulih boraca koji nisu stambeno zbrinuti, a već drugu godinu nemamo obećanu uredbu o stambenom zbrinjavanju, i to je neophodno postaviti na dnevni red”, rekao je Savčić i dodao da prava porodica poginulih boraca moraju za sve da budu jednaka.

U razgovoru sa Savčićem, članovi porodica poginulih boraca iznijeli su nezadovoljstvo stambenim zbrinjavanjem, kao i podatkom da se za neke medalje i odlikovanja dodjeljuju novčana sredstva, a za druge ne. Savčić je istakao da je upoznat sa problemom i da se on mora institucionalno rješavati u narednom periodu.

Drljan Lazar iz Nevesinja, danas je primio odlikovanja za sina, posthumno odlikovanog borca VRS Drljan Zorana iz Nevesinja, rekavši da porodice poginulih boraca žive u lošim uslovima, zaboravljene od svih.

Dva sina su mi bili u borbi od prvoga dana. Zoran je poginuo, iza njega su ostala dva sina, drugi sin mi je ranjen, i sada je bez posla, nema ništa”, Rekao je Lazar i požalio se na uslove života, staru i neuslovnu kuću i podatak da su zaboravljene žrtve njegtovih sinova za Srpsku.

Drljan Lazar (FOTO:Moja Hercegovina)
Drljan Lazar (FOTO:Moja Hercegovina)

Vojin Gušić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida i zamjenik predsjednika BORS-a, istakao je značaj “Mitrovdanskih bitki”, iznijevši podatke o tadašnjem omjeru snaga na teritoriji pod nadležnosti “Nevesinjske brigade”.

Padom Nevesinja, pala bi sva Hercegovina, jer rezervnih položaja nije bilo. Da je pala ova teritorija, “Drinskom” i “Sarajevsko-romanijskom” bi se udarilo na bok i stvorilo im velike probleme, i sve to govori koliki je značaj ovih bitaka koje su se vodile na teritoriji Nevesinja”, rekao je Gušić i dodao da je po prikupljenim podacima u “Mitrovdanskoj ofanzivi” učestvovale daleko nadmoćnije, združene snage Hrvatskog i Bošnjačkog korpusa, a da su napade koordinisale regularne snage Republike Hrvatske predvođene Jankom Bobetkom.

Aktuelni načelnik opštine Nevesinje, Momčilo Šiljegović, zahvalio se rukovodstvu BORS-a što se već drugu godinu odlikovanja uručuju u Nevesinju, i dodao da je to pokazatelj koliko su “Mitrovdanske bitke”, ali i sam tok rata na dijelu nevesinjskog ratišta, bile važne za Srpsku.

Predsjednik OO BORS, Obrad Grahovac, rekao je da su borci svoju dužnost ispunili i odbranili Srpsku, ali i prelako je prepustili političarima koji svojim nejedinstvom dovode njen opstanak u pitanje. Prilikom dodjele odlikovanja Grahovac je porodicama poginulih boraca rekao da ne postoji cijena za život njihovih najmilijih, i da je sve što su od Srpske dobili, i sve što će dobiti do kraja života, kredit koji su njihovi najmiliji uplatili stvarajući Republiku Srpsku.

Ljubiša Bukvić

237 Shares
237 Shares
237 Shares
Copy link