Početna  /  Pjongjang izveo najsnažniju nuklearnu probu, svijet u šoku
Svijet Vijesti

Pjongjang izveo najsnažniju nuklearnu probu, svijet u šoku

Sjeverna Koreja izvela je peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao “najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang”. Proba izazvala snažan zemljotres jačine 5,3 jedinice Rihtera, a okolne zemlje strepe od radijacije. Svjetski zvaničnici osudili nuklearni test Pjongjanga. Stručnjaci navode da je eksplozija mnogo jača od one koje su izazvale bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

vojnici_sjeverne_koreje

“Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspješnom testiranju nuklearne bojeve glave”, javila je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete. Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Kako navodi Rojters, nuklearni test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklearna naprava težine 20 do 30 kilotona – što  znači da je ovo najsnažniji nuklearni udar do sada, navode analitičari.

Jutros u 02.30 sati i Seizmološki zavod Srbije registrovao je i locirao seizmičku aktivnost u regionu Sjeverne Koreje.

Ne može se poreći mogućnost da je Sjeverna Koreja smanjila dimenzije do mjera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave, kaže japanska ministarka odbrane Tamomi Inda. Dodala je da jačina potresa koja je uslijedila nakon testiranja ukazuje da nikako nije riječ o hidrogenskoj bombi, prenosi Rojters.

Japan je najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog ovog testa.

Svi treba da pokažu uzdržanost i da izazivanje haosa, ili rata na Korejskom poluostrvu nije ni u čijem interesu, istakla je kineska novinska agencija Sinhua u prvom reagovanju na izvođenje pete nuklearne probe.

Nuklearni test Pjongjanga “nije mudar”, ali i odluka Južne Koreje da rasporedi američki antiraketni sistem takođe ozbiljno narušava stratešku ravnotežu regiona, ocijenila je kineska agencija, preneo je Rojters.

Sjeverna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Svijet osuđuje potez Pjongjanga

Nakon ovog poteza Pjongjanga, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odlučno protivi nuklearnom testu i pozvalo Sjevernu Koreju da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

U saopštenju se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rješavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

Predsjednik SAD Barak Obama obećao je u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsjednicom Park Geun Hje da će preduzeti sve neophodne mjere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula.

Park Geun Hje je rekla da je Sjeverna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i direktno izazvala međunarodnu zajednicu.

I američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi na ženevskim razgovorima o Siriji, izrazio je duboku zabrinutost zbog Sjeverne Koreje.

Blisku saradnju sa Japanom, Kinom, Rusijom i Južnom Korejom obećava zamjenik američkog državnog sekretara Danijel Rasel. Cilj je, kako kaže, da se izvrši snažan pritisak na Sjevernu Koreju nakon pete nuklearne probe.

Moskva je takođe izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearne probe Severne Koreje, a rezolucija Saveta bezbjednosti UN, koja se tiče ove zemlje, mora biti strogo poštovana, rekao je šef diplomatije Sergeja Lavrov.

Lavrov je tim rečima osudio nuklearnu probu jačine 20 do 30 kilotona, što je mnogo jače od eksplozija koje su izazvale bombe bačene na Hirošimu i Ngasaki, a koje su bile jačine 13 do 18 kilotona, navode stručnjaci.

Nuklearnim testom koji je izvela, Severna Koreja je prekršila rezoluciju Ujedinjenih nacija i ugrozila mir u Aziji, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Sjeverna Koreja “mora da se pridržava svojih obaveza, da obustavi nuklearno naoružavanje kao i da napusti sve postojeće nuklearne programe na verifikovan i konačan način”, ističe Mogerinijeva.

Nuklearnu probu Severne Koreje snažno je osudila i Francuska.

“Francuska snažno osuđuje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severna Koreja i poziva Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mjere zbog povrede Rezolucije UN”, navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva.

Ako se potvrdi da je Severna Koreja izvela peti nuklearni test, to je izuzetno zabrinjavajuća vest, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano.

Amano je podsetio da je Savet bezbjednosti UN u martu najsnažije osudio prethodan test koji je Sjeverna Koreja izvela u januaru.

0 Shares
0 Shares
Copy link