Početna  /  Petrović: Negativnim revizorskim izvještajima baviće se Tužilaštvo i policija
Hercegovina Vijesti

Petrović: Negativnim revizorskim izvještajima baviće se Tužilaštvo i policija

TREBINJE – Zbog negativnih revizorskih izvještaja koje su dobili Grad Trebinje i trebinjski Dom zdravlja, gradonačelnik Luka Petrović najavljuje da će se u cijelu priču uskoro umiješati nadležno Tužilaštvo i Centar javne bezbjednosti Trebinje.

Luka Petrović
Luka Petrović

Prema Petrovićevim riječima, Grad Trebinje dobio je negativan revizorski izvještaj za 2014. godinu od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora, a Dom zdravlja za 2013. godinu.

– Oba izvještaja kao negativni po automatizmu idu u Tužilaštvo i ono putem Centra javne bezbjednosti šalje ljude koji uzimaju dokumenta i prate zašto je bilo negativno. I kad se vidi osnov da je u pitanju zloupotreba službenog položaja i ingerencija, dolaziće sigurno i do podizanja krivičnih prijava. Jer nemoguće je da glavna služba za reviziju javnog sektora da negativno mišljenje, a da nema zloupotreba službenog položaja, tako da to stoji na organima i institucijama i naša je obaveza da im dostavimo ono što budu tražili – kazao je danas Petrović novinarima u toku sjednice Skupštine grada.

Na sjednici su danas razmatrani i izvještaji interne kontrole koju je u šest javnih ustanova sprovela komisija koju je formirao Petrović. Prema njegovim tvrdnjama, u navedenim ustanovama konstatovan je niz nepravilnosti.

– Nisu koristili zakoni o javnim nabavkama, nije bilo usvojenih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, nije bilo korištenja procedura za dodjelu sredstava iz bilo koje od ustanova kao što je Centar za socijalni rad – tvrdi Petrović.

Posebnu pažnju, kako kaže, zauzeo je trebinjski Dom zdravlja zbog čega je Petrović najavio „bolne rezove“ u ovoj ustanovi.

– Dom zdravlja ima dubiozu od sedam i po miliona maraka, a samo u protekle tri i po godine dubioza je stvorena za tri i po miliona. Imamo veliku bojazan da će Domovi zdravlja od 1. marta ići na trezorsko poslovanje, a to će značiti opasnost za isplatu plata radnicima. Sedmočlanna komisija napravila je sanacioni program sa nekim bolnim rezovima koji su minimalni, i sa pomoći Fonda zdravstvenog osiguranja i gradskoj budžeta značajniju nego do sada – kazao je Petrović.

On je dodao da pod „bolnim rezovima“ podrazumijeva da u narednom periodu nema dodatnog zapošljavanja, te smanjenje pojedinih plata i smanjenje broja timova u određenim odjeljenjima.

– Menadžerske plate treba da budu smanjene, jer rukovodno, nemedicinsko osoblje u upravnoj zgradi ima plate preko 2.500 maraka. Treba da se primjeni zakon o platama zdravstvenim radnicima i da se smanji broj timova u stomatološkom odjeljenju za tri stomatologa, te da se jedna porodična ambulanta smanji, jer nema dovoljan broj stanovnika. U pitanju je ambulanta u Lastvi. Grad Trebinje je spreman da ona opstane i učinićemo subvenciju da ona ostane, jer ukidati zdravstvenu njegu ruralnim područjima ne bi bilo pametno – rekao je Petrović.

Kako kaže, u planu je i opremanje Doma zdravlja kvalitetnijom opremom kako bi prihodi ove ustanove bili veći, a buduća direktorica ove ustanove Branka Drašković imaće rok od 90 dana da ispoštuje sve navedeno.

Petrović je istakao da su u drugim javni ustanovama u kojima je izvršena interna kontrola „nelogičnosti takve da će biti smijenjeni neki upravni odbori i direktori“.

Ostavke su već dali direktor Trebinjesporta i Centra za informisanje i obrazovanje. Ostavke će biti prihvaćene i imenovani novi vršioci dužnosti, jer te ustanove moraju da fukncionišu – naveo je Petrović.

Sa druge strane, Petrovićevo formiranje komisija za internu kontrolu u javnim ustanovama naišla je na osudu opozicije u trebinjskoj skupštini. Odbornik PDP-a Lazar Vučković smatra da je navedena komisija vršila kontrolu po nahođenju gradonačelnika.

– Mi smo protiv toga, jer svako preduzeće ima da podnese finansijski izvještaj i izvještaj o poslovanju na kraju godine, a ne po nahođenju komisije koja je formirana po nahođenju gradodnačelnika – rekao je Vučković.

Lazar Vučković
Lazar Vučković

On je istakao da smatra da je direktorica trebinjskog Doma zdravlja Ljiljana Radoičić savjesno radila svoj posao, da je ova ustanova unaprijeđena u vrijeme njenog rukovođenja, te dodao da je svaki dom zdravlja u državi u dubiozi.

Jelena Denda Borjan

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap