Peta bilećka džipijada završena – pobjednik Ivica Šarić iz Posušja (Foto)

BILEĆA – Peta bilećka džipijada ove godine okupila je preko sto ljubitelja ovog adrenalinskog sporta iz svih krajeva BiH, Crne Gore i Srbije, a pobjednici su Ivica Šarić i njegov suvozač Josip Bešlić iz Posušja.

Josip Bešlić (lijevo) i Ivica Šarić (Foto: Moja Hercegovina)

Oni su pokazali najviše vozačkog umijeća danas tokom takozvane “hard” vožnje na poligonu u Zvijerini, ali i tokom jučerašnjeg takmičarskog dana. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je Dalibor Zeljković iz Mrkonjić Grada, a treći je bio Tomislav Ivanković.

Danas je održana i “soft” vožnja u kojoj je najbolji bio Ivan Marić iz Posušja. Drugo mjesto osvojio je Bojan Gagović iz Foče, a treći je bio Jasmin Avdić iz Sarajeva.

U revijalnom dijelu džipijade održana je i “turist” vožnja, u kojoj je najbolji bio Milan Dostinić iz Gacka. Drugo mjesto osvojio je Zoran Krstojević, takođe iz Gacka, dok je treći bio Bilećanin Rašo Mićunović.

Kako kažu pobjednici, za uspješno savladavanje nepristupačnog terena, podjednako je važno i umijeće vozača ali i dobar automobil.

Odnijeli smo danas prvo mjesto u hard vožnji, a prvo smo mjesto i u ukupnom poretku u BiH. Staza je dobra, sa dosta kamena, treba paziti. Nije toliko zahtjevna. Za nas hardiste to je normalna stvar“, kaže Josip Bešlić, suvozač u pobjedničkom  vozilu.

I vozač, Ivica Šarić, izrazio je zadovoljstvo organizacijom današnje trke i postignutim rezultatom.

„Mogu vam reći da su staze bile jako dobre. Organizacija je bila na prvom mjestu. Sve se mora sastati. I vozač mora biti spreman, a i dobro auto je važno. Jedno bez drugog ne ide“, rekao je Šarić.

Da vožnja automobila nije rezervisana samo za pripadnike jačeg pola dokazala je Dijana Vuković iz Nikšića, koja je jedina žena učesnica na ovogodišnjoj džipijadi. Ljubav prema vožnji prenio joj je suprug, koji se, kako je rekla, prvi počeo baviti ovim sportom.

Neka ljubav prema prirodi me navela na vožnju. Uz supruga koji je prvi počeo ovo, tako sam i ja zavoljela i nastavila da vozim. Juče, na prvom specijalu, puklo nam je viklo, tako da takmičenje nismo mogli nastaviti, ali druženje je najvažnije“,  izjavila je Dijana.

Dijana Vuković (Foto: Moja Hercegovina)

Organizator bilećke džipijade, Aleksandar Dangubić, izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je sve proteklo. Ove godine manifestacija je posebna po tome što je uvrštena u zvanični kalendar off road manifestacija u BiH.

Uvrštena je kao osma trka koja se vozi za šampionat BiH, ujedno ona je odlučujuća za ukupan poredak. Imamo više od sto vozila koji učestvuju. Tu imamo oko 45 takmičarskih vozila, dvadeset i nešto vozila koje smo mi ostavili da se takmiče u revijalnom dijelu. Odziv je bio odličan, imamo goste sa svih strana. Ovo je jedna od najjačih manifestacija u regionu“, rekao je Dangubić.

Aleksandar Dangubić (Foto: Moja Hercegovina)

Peta bilećka džipijada, osim po brojnosti učesnika, ostaće upamćena i po brojnim atraktivnim vozačkim potezima i izvanredno izvedenim vožnjama, koje su izmamile brojne aplauze i ovacije prisutne publike.

Kako je izgledala ovogodišnja bilećka „Džipijada“, pogledajte kroz objektiv „Moje Hercegovine“:

Milena Koprivica

Autor