Početna  /  Pet evra za Evropu
Svijet Vijesti

Pet evra za Evropu

Sve glasnije su ideje o naplaćivanju ulaska u zemlje šengenske zone za građane van EU.

eu_carina_ramp1

 

Prijedlogom Evropske komisije, zbog kvalitetnije kontrole granica uspostavio bi se sistem kojim bi se svim građanima država van Evropske unije, kojima nije potrebna viza, ulazak u Evropu naplaćivao pet evra.

Da li ste kažnjavani, da li ste zdravi i da li vam je i zbog čega ikada uskrađen ulazak u neku državu. Ovo su samo neka od pitanja na koja bi stanovnici BiH, mogli da odgovaraju dvije sedmice prije putovanja u neku od zemalja Evropske unije. Sve će koštati pet evra.

Sve bi funkcionisao putem interneta. Lice starije od 18 godina, a koje nije državljanin Evropske unije, moralo bi da ispuni zahtijev sa traženim informacijama. Postupak bi trajao oko desetak minuta, a dobijena dozvola važila bi pet godina. Kako će do dozvole oni koji ne koriste internet i računar, za sada, niko ne zna.

Kako je objašnjeno, razlog za uvođenje ovog sistema je da bi se omogućila kvalitetnija kontrola lica koja ulaze u zemlje Evropske unije bez vize, a na taj način neutralisale bi se bezbjednosne prijetnje.

– To će omogućiti identifikovanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihova dolaska na granicu, čime će se uveliko povećati sigurnost na vanjskim granicama, ističe Јamila Milović Halilović,  službenik za odnose sa javnošću Delegacije Evropske unije u BiH.

Naplata ulaska u neku državu zapravo i nije neka novost. Sličan sistem usvojile su Sjedinjene Američke Države. Takva se registracija pravi se samo jednom, a vrijedi za veći broj putovanja. U Evropi je to još samo ideja. Nije jasno da li će ovim potezom u vodu pasti koncept Evrope bez granica. Ovaj prijedlog trebalo bi prvo da prihvati Savjet Evrope, odnosno svaka država članica. Ukoliko bude usvojen ulazak u Evropsku uniju plaćaćemo od 2020. godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link