Početna  /  PDP Bileća optužuje lokalnu vlast: Prestanite sa stipendiranjem samo onih studenata koji imaju SNSD člansku knjižicu!
bileća Izdvajamo

PDP Bileća optužuje lokalnu vlast: Prestanite sa stipendiranjem samo onih studenata koji imaju SNSD člansku knjižicu!

Iz bilećkog odbora Partije demokratskog progresa stižu optužbe na račun vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a kako navode, sporan je način isplate novčane pomoći studentima ove opštine. Oni navode da se stipendija isplaćuje samo onim studentima koji su aktivisti vladajućeg SNSD-a i pozivaju da se ta praksa što prije obustavi. Ukoliko stipendije ne dobiju i studenti koji nisu članovi vladajuće stranke, iz PDP Bileća poručuju da će organizovati proteste kako bi zaštitili bilećke studente.

U Bileći stipendije dobijaju samo studenti koji su aktivisti vladajućeg SNSD-a, tvrde iz opštinskog odbora Partije demokratskog progresa. Oni kao takođe sporno navode to što se korisnici opštinske stipendije nerijetko nalaze i na spisku stipendista javnih preduzeća, a za primjer navode HET. Iz OO PDP Bileća pozivaju sve studente koji ispunjavaju uslove za stipendiranje a još uvijek nisu predali zahtjev to učine što prije. U Obavještenju koje je poslao PDP Bileća, između ostalog stoji i da kod stipendiranja studenata ne postoji nikakav kriterijum te da se sve svelo na pomoć podobnim studentima.

Obavještenje prenosimo u cjelosti i bez izmjena:

Nakon što su Odluke iz Službenog glasnika opštine Bileća došle u javnost, OO PDP Bileća je skrenuo pažnju na isplate novčanih sredstava podobnim studentima u svrhu finansijske pomoći za nastavak školovanja. Napisali smo “Obavještenje” na zvaničnom profilu, a određeni mediji, poput “BN TV” i nekih internet portala, su prenijeli naše kritike. Tom prilikom skrenuli smo pažnju na:

– isplatu finansijske pomoći samo studentima aktivistima SNSD-a i njihovim bliskim rođacima, koji uglavnom dolaze iz dobrostojećih porodica

– isplatu finansijske pomoći studentima koji istovremeno primaju stipendiju od javnih preduzeća, poput “HET-a”

– isplatu finansijske pomoći studentima sa privatnih univerziteta koji plaćaju skupe školarine

– izostanak bilo kakvog kriterijuma bodovanja za dobijanje finansijske pomoći.

Takođe, pozvali smo lokalnu vlast da umjesto politički podobnih studenata finansira redovne studente sa javnih univerziteta, a kojima je pomoć zaista potrebna.

Iskoristićemo ovu priliku da se zahvalimo svim studentima koji su se masovno odazvali na naš poziv da predaju zahtjev za pomoć u Opštini. Pozivamo sve studente, ukoliko do sada nisu predali zahtjev za pomoć, da to urade prvom prilikom bez bilo kakvog straha ili oklijevanja. Institucije postoje da služe narodu, a ne uskom mafijaškom krugu koji sebi daje za pravo da koristi javne resurse po svom nahođenju.

Zamolićemo sve studente koji u narednom periodu predaju zahtjev da budu u kontaktu sa članovima OO PDP Bileća. Ukoliko studentima u kraćem vremenskom periodu pomoć ne bude odobrena, OO PDP Bileća će sazvati konferenciju za medije, a potom organizovati proteste ispred zgrade Opštine.

Ponavljamo, institucije postoje da služe narodu, a ne uskom krugu oligarha koji svojom pljačkom i terorom protjeruju iz svog grada djecu onih, koji su se borili i ginuli da ovu zemlju stvore i sačuvaju. Mi ćemo i dalje biti na raspolaganju svim građanima. Kritikovaćemo i u narednom periodu sve malverzacije i zloupotrebe javnih sredstava od strane domaćih okupatora.

Podsjećamo da za prijavu trebate:

– Zahtjev za pomoć (popunjava se na pisarnici)

– Kopiju prve stranice indeksa

– Kopiju lične karte

– Kopiju tekućeg računa

OO PDP Bileća

Igor Svrdlin

 

14 Shares
14 Shares
Copy link